FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić najavio je u idućih mjesec dana sto natječaja za isto toliko projekata. "U roku 30 dana vidjet ćete 100 natječaja za 100 projekata koji će se kretati od 500 tisuća do dva milijuna kuna. Do ljeta će se to još množiti, pokrenut će se i natječaj za prvi veliki projekt Plomin, reda veličine 800 milijuna eura", rekao je Čačić u intervjuu za novi broj "Globusa" dodavši kako su veliki projekti spori, ali da će mali odmah početi. Po njegovoj ocjeni, kraj godine trebao bi stvoriti novu atmosferu u zemlji. "Počet će se nešto raditi, a kad se radi, počne se kupovati i trošiti", rekao je Čačić. Upitan hoće li hrvatski građani iduće godine teže živjeti, prvi potpredsjednik vlade rekao je kako realne plaće neće rasti. "Zapošljavanje zbog naslijeđenog pada, kojemu sada svjedočimo, prosječno do kraja godine neće rasti", ustvrdio je. Upitan o njegovoj ocjeni kako će planirani gospodarski rast od 0,8 posto biti teško ostvariv te o tome gdje je zapelo, Čačić je uzvratio kako "ništa nije do sada zapelo" te da sve što su planirali do sada ide. "Kad jednom krenu velike investicije, gospodarstvo će u tom segmentu tijekom investicija rasti i bez ministra", ocijenio je.

Odgovarajući na pitanje o tome kako će HNS očuvati unutar koalicije s SDP-om svoj politički identitet Čačić je, među ostalim, u intervjuu pod nazivom "Neću dati da SDP sebi pripiše moje rezultate" rekao, kako će eliminirati mogućnost da "veći partner sebi pripiše rezultate". O tome smeta li mu što je svrstan među najnepopularnije vladine dužnosnike, Čačić je kazao kako nije među najnepopularnijima već je apsolutno najnepopularniji vladin dužnosnik, a to mu, kaže, ni malo ne smeta, jer "moramo biti svjesni činjenice da je ovo vrijeme nepopularnih odluka".

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je odluke o usklađivanju mirovina od 1. siječnja ove godine prema kojima nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod iznosi 58,87 kuna. Mirovine uvećane prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovine bit će isplaćene u travnju (mirovina za ožujak), zajedno sa zaostacima za siječanj i veljaču, priopćeno je danas iz HZMO-a.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao je mons. dr. Jurja Batelju postulatorom u kauzi sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, objavljeno je na internetskoj stranici Zagrebačke nadbiskupije. Kardinal Bozanić najavio je na misi u prigodi obilježavanja 10. godišnjice smrti kardinala Franje Kuharića da će pokrenuti postupak koji Crkva traži kako bi se ispitale mogućnosti za proglašenje blaženim kardinala Kuharića. Mons. dr. Juraj Batelja bio je i postulator kauze blaženog Alojzija Stepinca.

ZAGREB - U Hrvatskoj živi 1526 osoba s Downovim sindromom, među kojima je 60 posto djece i mladih do 19 godina, a to pokazuje da je Hrvatska iznimno poboljšala zdravstvenu skrb o tim osobama omogućivši im dulji životni vijek operativnim zahvatima na srcu, što nije bio slučaj prije 15-ak godina, ističu u Hrvatskoj zajednici za Downov sindrom u povodu današnjega Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom. Taj se dan obilježava prvi put u svijetu pošto su Ujedinjeni narodi krajem prošle godine donijeli takvu odluku i Rezoluciju o osobama s Downovim sindromom. U Hrvatskoj zajednici za Downov sindrom ipak upozoravaju da te osobe, unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u zadnjih četrdesetak godina, još bivaju diskriminirane i suočene s predrasudama kad je riječ o izobrazbi i samostalnom životu pa su često prisiljene živjeti u institucijama u neodgovarajućim uvjetima.

DONJI MIHOLJAC - U eksploziji u obiteljskoj kući u Donjem Miholjcu jutros je smrtno je stradao 76-godišnji muškarac, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava. Po prvim informacijama glasnogovornika policije Marka Ćalete, eksplozija se dogodila jutros u 7 sati, a očevidom će se otkriti što je uzrokovalo eksploziju, nakon koje je i buknuo požar u kući. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci, policija i istražni sudac.

ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma Animafest, koji ove godine obilježava 40. godinu osnutka, održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu, s izborom ponajboljih recentnih svjetskih kratkometražnih ostvarenja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Za ovogodišnji program prijavilo se 1715 filmova iz 72 zemlje što omogućuje uvid u najbolje od svjetske animirane produkcije nastale u protekle dvije godine, rekla je Vjera Matković, producentica Animafesta, dodavši da se u odnosu na prošlo izdanje broj prijava povećao za 200. Za veliko natjecanje odabrana su 32 filma, za Veliku panoramu 26 filmova, za Studentsko natjecanje 33 filma, a za Studentsku panoramu 21 film. U Natjecanje namjenskih filmova ušlo je 26 radova. Selekcija za filmove za djecu još je u tijeku, a rezultati će se znati početkom travnja. Veliko natjecanje donosi vrhunac svjetske produkcije kratkometražnih animiranih filmova, istaknuo je umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić, pozvavši ljubitelje animacije da dođu na festival jer je to jedina prigoda da se ti filmovi pogledaju u kinu. Rekao je kako o visokim kriterijima za Veliko natjecanje svjedoči i kvalitetan program Panorame, u kojemu će se prikazati čak i filmovi svjetskih zvijezda autorske animacije.

ZAGREB - Putujući izložbeni pregled suvremenoga hrvatskog dizajna "In a Nutshell" (U orahovoj ljuski) bit će premijerno predstavljen večeras u privremenom izložbenom prostoru u zagrebačkoj Dukljaninovoj ulici neposredno prije gostovanja u europskim galerijama i muzejima te će tako tijekom deset dana i domaća publika moći vidjeti 120 radova više od 90 autora grafičkoga, produkt i modnoga dizajna. Projekt "In a Nutshell" zajednički su pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo - HDD i Ministarstvo kulture 2009. kako bi hrvatski suvremeni dizajn predstavili međunarodnoj publici. Ideja izložbe je da pruži relativno širok, kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, i to tako da svojim fleksibilnim i praktičnim formatom bude prilagođena uvjetima putovanja i postavljanja u različitim izlagačkim prostorima u Europi i svijetu, izvijestio je HDD. Nakon Zagreba izložba 'seli' u Bruxelles od 22. travnja do 31. svibnja u Galeriju Design Flanders, te u Helsinki od 6. do 16. rujna gdje će biti postavljena u sklopu izložbe "Everyday Discoveries", Suvilahti, u organizaciji Design Forum Finland.

ZAGREB - Izložba pod nazivom "Pisanica - tradicija koja traje" autora Josipa Brleka, na kojoj je izložena i najstarija pisanica s početka 15. stoljeća pronađena na lokalitetu Gudovac pokraj Bjelovara, otvara se večeras u zagrebačkome Etnografskom muzeju. Uz izložbu u Muzeju se održava i Festival uskrsnih pisanica u sklopu kojega će se održati brojne radionice i prezentacije kroz koje se posjetitelji mogu upoznati s bogatom tradicijom izrade hrvatskih uskrsnih pisanica. Usto, bit će predstavljeni i umjetnici koji novim tehnikama na suvremen način ukrašavaju pisanice, a u oblikovanju dijela izložbe mogu sudjelovati i posjetitelji svojim originalnim pisanicama, najavljuju iz Muzeja koji na taj način želi pridonijeti očuvanju tradicije izrade pisanica. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙