FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 20. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas predstavnike građana prijavitelja korupcije koji su ga izvijestili o problemima i pritiscima s kojima se suočavaju građani nakon što prijave korupciju, izvijestio je Ured predsjednika Republike Hrvatske. Predstavnici građana prijavitelja korupcije u sastavu: Sonja Vlahek, Miriam Lazić, Bruno Langer, Sulejman Tabaković, Paško Kačinari, Stipe Radilović, Mladen Sabljak, Natali Lazić, Nada Landeka, Robert Matijević, Mirko Dragosavac, Radovan Smokvina i Željko Popović, predali su predsjedniku zaključke okruglog stola koji su održali 19. veljače ove godine i zatražili njegovu podršku u izradi zakona o zaštiti prijavitelja korupcije i kriminala. Tim bi se zakonom institucionalno zaštitili građani prijavitelji korupcije. Predsjednik Josipović zahvalio je građanima koji prijavljuju korupciju na hrabrosti. Naglasio je da se i do sada u skladu sa svojim ustavnim ovlastima zalagao za pokretanje istraga na temelju prijava građana te je podržao inicijativu za donošenje zakonske regulative kada je riječ o tzv. razotkrivanju u javnom interesu kojim bi se štitili prijavitelji korupcije.

ZADAR - Nadbiskup zadarski msgr. Želimir Puljić izjavio je danas da nije ništa zataškao niti to želi u u slučaju vezanom za optužbe nekoliko muškaraca da ih je bivši bibinjski župnik don Nedjeljko Ivanov kao djecu prije 30-ak godina seksualno zlostavaljao. Tu izjavu nadbiskup Puljić dao je tijekom predstavljanja manifestacije "Dani kršćanske kulture", uz napomenu da se o tomu ponovno očituje zbog velikoga zanimanja medija, ali i "senzacionalističkog izvještavanja o slučaju navodnoga seksualnoga zlostavljanja djece u Bibinjama". Nadbiskup Puljić ponovio je da su iskazi svjedoka dostavljeni u Vatikan Kongregaciji za nauk vjere koja je nadležna za takve slučajeve te upozorio da nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže. S tim u vezi novinare je zanimalo zašto sumnja na kazneno djelo, odnosno iskazi svjedoka, nisu dostavljeni i hrvatskoj državnoj vlasti nego samo crkvenoj vlasti u Rimu te radi li se tu o zataškavanju. Nadbiskup Puljić je rekao da odgovara za svoje postupke te da nije, niti želi, išta zataškavati. "Ja odgovaram za svoje postupke i odgovaram za sve ono što sam učinio i ne kanim to zataškavati, ali ne i 'prosuti' na ulicu ono što radim. To ipak treba razlikovati. Zaista nisam ništa zataškavo niti želim. Budite sigurni da neću ništa zataškavati", ustvrdio je nadbiskup Puljić.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je večeras da su se na sjednici Nacionalnog vijeća stranke dogovorili o formiranju radne skupine koja će donijeti tumačenja Statuta i svih dokumenata vezanih uz Visoki časni sud ali i Statut HDZ-a. "Radna skupina će do kraja tjedna pozvati Visoki časni sud da, bez govora o bilo kojem imenu i prezimenu, donese tumačenja Statuta i svih dokumenata vezanih uz rad Visokog časnog suda, ali i Statuta HDZ-a. To će kao naputak biti poslano u sva tijela stranke na terenu", rekla je Kosor nakon četverosatne sjednice Nacionalnog vijeća. Predsjednica HDZ-a kazala je da su na sjednici analizirali dosadašnji tijek unutarstranačkih izbora, da je predložila ponovno sazivanje sjednica županijskih odbora HDZ-a te da se na svim stranačkim razinama razmotri tijek unutar stranačkih izbora. "Konstatirali smo da je bilo nekih nepravilnosti, ali da se one uklanjaju. Zauzeli smo se i za dosljedno poštivanje Statuta HDZ-a", kazala Kosor.

ZAGREB - Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba izvijestio je večeras da prve informacije koje imaju govore da su prilikom čišćenja kanalizacijskoga mjernog sustava dvojica radnika otrovana sa, za sada, nepoznatim agensima. U priopćenju toga ureda stoji da će više informacija biti poznato nakon istrage koju provodi Policijska uprava zagrebačka te da su na terenu i djelatnici njihova ureda. Navodi se da je Zavod za hitnu medicinu Zagreb danas oko 17,30 sati izvijestio Ured za upravljanje u hitnim situacijama da je radnicima koji su čistili kanalizacijske cijevi i šahtove u tvornici Zvijezda d.d. u Zagrebu pružena hitna medicinske pomoć ali oni, nažalost, nisu preživjeli. Dvojica radnika poginula su danas u 16,50 sati u krugu poduzeća "Zvijezda" u Zagrebu tijekom čišćenja septičke jame. Riječ je o radnicima tvrtke "Rijekatank" koja se bavi čišćenjem septičkih jama.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode utvrdilo je devastaciju sedrenih barijera u Nacionalnom parku Plitvička jezera, potvrđeno je na današnjem okruglom stolu "Devastacija sedrenih barijera na Plitvičkim jezerima - kako ih spasiti?" koji je organizirao Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND). Okrugli stol Zbor je organizirao potaknut stručnom ekspertizom koju je na Plitvičkim jezerima provelo Hrvatsko geološko društvo (HGD) i pritom utvrdilo da je u tom nacionalnom parka između 3. Koranskog slapa i Sastavaka zabilježeno ukupno 24 prokopa sedrenih barijera na deset točaka. Krešimir Ilić iz inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode potvrdio je da su inspektori zaštite prirode obišli teren, utvrdili devastacije te da su radovi počinjeni ljudskom rukom. Naglasio je i kako je inspekcijska služba svojim nadzorom na terenu utvrdila da su radovi izvođeni bez dopuštenja Uprave za zaštitu prirode čime je prekršen Zakon o zaštiti prirode te kako je već to dovoljan temelj za podizanje optužnog prijedloga i za sankcioniranje odgovornih osoba unutar Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera te rekao da je inspekcija u nadzorima prikupila i njihove izjave.

ZAGREB - Rusija je Hrvatskoj danas izručila 30-godišnjeg Brunu Bajsa koji je prije četiri godine uspio izbjeći uhićenje u akciji zagrebačke i zadarske policije koje su tada uhvatile dvojicu njegovih suradnika u krijumčarenju i preprodaji droge. Bajs je u siječnju 2008. uspio pobjeći policiji dok su njegovi "partneri" Dario Paravinja (48) zvani Bule i Ante Barin (33) zvani Bara, obojica iz Zadra, nakon višemjesečnog praćenja uhićeni sa 73 grama heroina i 22 grama kokaina. U akciji je u stanovima trojice osumnjičenika pronađeno i 42.000 kuna, 2800 eura, nekoliko mobitela te dvije digitalne vage s tragovima heroina. Trojku je USKOK tada osumnjičio da su se s još dvije osobe polovicom kolovoza 2007. udružili radi preprodaje droge na šibenskom, zadarskom i zagrebačkom području. Drogu su navodno nabavljali u BiH i Srbiji i krijumčarili je u Hrvatsku ilegalno prelazeći granicu na području Metkovića. Bajsa su ruske vlasti uhitile u listopadu prošle godine temeljem međunarodne tjeralice koju je 2009. raspisao zagrebački Ured Interpola čiji su djelatnici danas od ruskih kolega preuzeli Bajsa u moskovskoj zračnoj luci Domodedovo.

TOVARNIK - Udruga dr. Ante Starčevića iz Tovarnika izvijestila je danas u vezi s "rehabilitacijom četništva u Srbiji" kako je u Vukovaru 1992. godine, tijekom okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba, bio postavljen spomenik četničkome vojvodi Draži Mihailoviću. Spomenik je napravljen u Beogradu 1991. godine i bio je prvi spomenik podignut četničkome zločincu nakon njegova pogubljenja 1946. godine, a postavljen je baš u Vukovaru, gdje je počinjen najveći ratni zločin u Domovinskom ratu, navodi ta udruga i dodaje kako je u to doba Vukovarom "u ulozi" gradonačelnika upravljao današnji saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Spomenik je uklonjen iz Vukovara početkom 1997. godine, "vjerojatno u znak dobre volje, međunacionalne pomirbe i tolerancije", vraćen je u Beograd, a zatim je 1998. godine postavljen u Brčkome, ističe ta udruga i dodaje kako je "rehabilitacija Draže Mihailovića u biti i posredna rehabilitacija svih četničkih zločina za vrijeme Domovinskog rata".

SLAVONSKI BROD - Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić izrazio je na današnjoj konferenciji za novinare u Slavonskome Brodu zabrinutost zbog najave izgradnje termoelektrane Crodux plina, tvrtke u vlasništvu Ivana Čermaka. "Ne kažemo da smo protiv tog projekta, ali smo zabrinuti za ekološku budućnost Slavonskoga Broda. Grad postaje centar proizvodnje i distribucije fosilnih goriva. Treba uzeti u obzir i neke planove koje ima Optima grupa- vlasnici rafinerije u Bosanskome Brodu, te najave gradnje spremišta ukapljenog plina. Iako smo u teškoj ekonomskoj krizi i ti projekti osiguravaju zapošljavanje oko dvije tisuće ljudi, treba uzeti u obzir i ekološki dio", rekao je Grubišić. Podsjetio je na rusko-ukrajinsku krizu s plinom te je s tim u vezi istaknuo kako je upitna dostatnost količina plina za buduću Čermakovu termoelektranu. Alternativa Čermakovu projektu, po Grubišićevim riječima, jest gradnja termoelektrana na biomasu.

ZAGREB - Petorici osumnjičenih da su oštetili državni proračun za 14 milijuna kuna, među kojima su i dvojica bivših čelnika propale tekstilne tvrtke "Kamensko" Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, određen je jednomjesečni istražni zatvor. Istražni zatvor Crlenjaku, Vlajčeviću, bivšem čelniku Fonda za razvoj i zapošljavanje Petru Tonkoviću, bivšem direktoru u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) Ivanu Sablji te bivšem direktoru "Kamenskog" Damiru Rihtariću odredio je sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda Zdenko Posavec. Petorica osumnjičenih u zatvoru su zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a zahtjev da se Crlenjaka, Sablju i Rihtarića zadrži i zbog opasnosti od ponavljanja djela sudac Posavec je odbio, doznaje se od glasnogovornice suda i sutkinje Ivane Čalić. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sumnja da su Crlenjak i Vlajčević s ostalom trojicom osumnjičenika oštetili državni proračun jer su nenamjenski potrošili 14 milijuna kuna kredita koji je njihova vukovarska tvrtka "Eko Grad" 2008. dobila od Fonda za razvoj i zapošljavanje za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

SLAVONSKI BROD - Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda najavila je danas novi projekt vrijedan 1,5 milijuna eura, od kojih će dvije trećine financirati Europska unija iz sredstava IPA programa. U sklopu projekta pod nazivom "Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj" škola namjerava proizvoditi bezvirusne sadnice i biljni materijal, provoditi istraživanja u području genetike biljaka, kao i laboratorijske analize za potrebe poljoprivrednika te pružati edukativne i savjetodavne usluge u području poljoprivrede i poduzetništva. Projektom, koji bi trebao biti realiziran u narednih 18 mjeseci, daje se nova znanstveno-razvojna dimenzija poljoprivredi koja je u Slavonskom Brodu i Slavoniji uvijek bila tradicija, rekao je ravnatelj škole Vlado Prskalo.

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji, trećoj po zagađenosti minama u Hrvatskoj, ove godine razminirat će se oko osam četvornih kilometara, a ostalo je još 128 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem. Po riječima zamjenika ravnatelja HCR-a za operativne poslove Ante Brkljačića, ove je godine novac iz državnog proračuna smanjen za dva posto u odnosu prema prošloj godini. Planom razminiranja od 2012. do 2014. u Osječko-baranjskoj županiji razminirat će se oko 20 četvornih kilometara, za što je osigurano oko 250 milijuna kuna. Predstavljen je plan razminiranja koji ponajprije obuhvaća razminiranje poljoprivrednog zemljišta i oranica te Kopačkoga rita. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako je osobito važno korištenje novca iz fondova Europske unije te to što je "upravo Osječko-baranjska županije prije nekoliko godina uspjela izlobirati u Bruxellesu da i razminiranje u Hrvatskoj" bude financirano novcem Europske unije premda prije toga nije ušla u taj program.

ZAGREB - Treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma, koje donosi cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, održat će se 24. i 25. ožujka u zagrebačkom kinu "Europa", a u natjecateljskom programu prikazat će se 28 filmova u kategorijama autorskog, studentskog i namjenskog te filmova djece i mladeži. U programu "Panorama" je 36 animiranih filmova, odnosno svi radovi pristigli na natječaj, dok će se u popratnom programu prikazati retrospektive doajena Zagrebačke škole animiranog filma Zlatka Boureka te članice žirija Baerbel Neubauer. Zlatko Bourek, kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj te autor animiranih filmova dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo ASIFA-e Hrvatske, koja se svake godine dodjeljuje za izniman doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma. Bourek je dao veliki doprinos Zagrebačkoj školi crtanog filma svojim originalnim likovnim ostvarenjima, scenografijama, a potom i vlastitim filmovima.

ĐAKOVO - Peti međunarodni festival kazališnih akademija "Dioniz", koji se od 21. do 27. ožujka održava u Osijeku i Đakovu pod motom "Igrom do strasti", okupit će 200 sudionika, studenata 16 kazališnih akademija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Austrije, Turske, Češke, Slovačke, Rumunjske, Makedonije, Mađarske i Velike Britanije. Organizator festivala je osječka Umjetnička akademija, suorganizatori Osječko-baranjska županija i gradovi Osijek i Đakovo, a pokrovitelj predsjednik Ivo Josipović. O festivalu, s posebnim osvrtom na đakovački dio programa, govorili su danas na konferenciji za novinare u Đakovu dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić-Tomić, producenti festivala Robert Raponja i Ivica Mandić, umjetnička voditeljica Tatjana Bertok-Zupković i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

ZAGREB - Izložba "Apokalipsa" fotografa Stephana Lupina u sklopu koje je autor predstavio opus novih dizajnerskih eksponata, namještaja-skulptura, ogledala, križeva i fotografija otvorena je večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Viši kustos Moderne galerije u Zagrebu Željko Marciuš istaknuo je kako Lupinovu skulpturu i fotografije oblikuju eros i thanatos." "Kada sam razmišljao o cijeloj izložbi, o skulpturama i fotografijama došao sam do sintagme 'animalni instinkt'", kazao je Marciuš koji je uz gradonačelnika Milana Bandića otvorio izložbu. Rekao je kako Lupino i namještaj i skulpturu snažno oblikuje u spoju između nečeg što je vrlo prirodno kao što je drvo i onoga što postoji u elementima, odnosno metala. Marciuš je dodao kako autor u svojim skultpturama utjelovljuje snagu, prirodnu svijest te primarnu i primitivnu energiju. Osvrčući se na naziv same izložbe, gradonačelnik Bandić je rekao kako se ne radi o "strašnom sudu i kraju svijeta", već se radi o, kako je rekao, "ponovnom otkrivanju ljepote, što kroz objektiv fotografije, što kroz skultpuru".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙