FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile, pozornost na Španjolskoj i Italiji

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak nakon što se zabrinutost vezana za dužničku krizu u eurozoni preselila na Španjolsku i druge periferne države, dok su prošlotjedni dobri američki podaci o zaposlenosti prigušili očekivanja dodatnih monetarnih poticaja.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.873 boda, a na istom postotnom gubitku bio je i frankfurtski DAX, kliznuvši na 6.869 bodova. Pariški CAC bio je u minusu 0,3 posto i iznosio je 3.477 bodova.

Španjolske dionice bile su u središtu pažnje, uz pad ključnog indeksa IBEX za 0,5 posto, nakon što se pozornost ulagača prebacila s Grčke na sposobnost Španjolske da se nosi sa svojim dugovima.

Dionice Endese pale su za 1,5 posto, a BBVA za jedan posto.

"Budući da rješenje za Grčku poprima sve konkretnije obrise, fokus će se sada pomicati prema Iberijskom poluotoku", kazao je analitičar Matt Bolduc iz Saxo Banka. "Španjolska i Italija bile su prošlog tjedna najveći gubitnici, što je možda nagovješćuje kojim će smjerom stvari krenuti u budućnosti“.

Talijanske dionice također su oslabile u ponedjeljak pa je tako milanski FTSE MIB indeks izgubio na vrijednosti 0,3 posto, nakon objave loših podataka podataka o BDP-u koji su potvrdili klizanje talijanskog gospodarstva u recesiju.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvala je grupa Campari, koja je oslabila 6,8 posto nakon što su njezini podaci o dobiti bili lošiji no što se očekivalo.

Grčka je i dalje u fokusu nakon što je Međunarodna udruga za swapove i derivate u petak objavila da su ispunjeni uvjeti za naplatu osiguranja potraživanja po grčkim obveznicama.

"Naplata osiguranja će se pokrenuti, ali igrači na tržištu ne znaju kako uračunati tu vijest u vrijednost obveznica. Je li već uračunata ili je to tempirana bomba?", rekao je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans iz Pariza. Grčki burzovni indeks oslabio je 1,3 posto.

Dionice rudarskih kompanija i proizvođača čelika izgubile su tlo pod nogama zajedno s cijenama metala koje je pogodila slabija potražnja iz Kine. Rio Tinto oslabio je 0,7 posto, a BHP Billiton 0,6 posto.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da su američki poslodavci u veljači nastavili otvarati nova radna mjesta solidnim tempom, što je potpirilo nade u zdravlje američkog gospodarstva i ojačalo dionice. Početni entuzijazam ipak je brzo splasnuo jer su ekonomisti zbog takvih podataka snizili procjene potrebnih monetarnih poticaja za američko gospodarstvo.

Tako je anketa Reutersa pokazala da ekonomisti sada procjenjuju vrijednost potrebnih poticaja na 525 milijardi dolara, u odnosu na procijenjenih 600 milijardi navedenih u sličnoj anketi početkom veljače.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,40 posto na 9.889 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙