FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica čekaju objavu ključnog američkog izvješća o zaposlenosti

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi ostali su u petak gotovo nepromijenjeni u odnosu na dan ranije nakon uspješne grčke zamjene obveznica a pozornost ulagača preusmjerena je na objavu ključnog američkog izvješća o zaposlenosti.

Indeks Londonske burze FTSE ostao je gotovo nepromijenjen i iznosio 5.859 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je 0,3 posto na 6.853 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,1 posto i iznosio 3.480 bodova.

Vrijednosti dionica ostale su gotovo na razini prethodnog dana nakon što je Grčka objavila da je zamijenjeno 95,7 posto grčkih obveznica u vlasništvu privatnog sektora.

Obujam trgovine bio je slab jer su se ulagači držali po strani u očekivanju američkih podataka o zaposlenosti u veljači, koji će biti objavljeni tijekom dana.

Ekonomisti očekuju da će podaci pokazati rast zaposlenosti treći mjesec zaredom, iako trgovci upozoravaju da bi dobri rezultati mogli dodatno sniziti očekivanja dodatnih monetarnih poticaja u SAD-u.

Očekuje se da će izvješće pokazati da su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 210.000 novih radnih mjesta, nakon 243.000 otvorene u siječnju, pokazuje anketa Reutersa.

"Iako bi se brojka niža od 200.000 smatrala negativnom za tržište, mogla bi potpiriti nadu u pojačanu spremnost američkog Feda da pokrene još jedan ciklus kupnje imovine", tumači Fawad Razaqzada iz tvrtke GFT Markets.

Njemački izvoz skočio je u siječnju, potaknut velikom potražnjom iz zemalja koje nisu pogođene krizom eurozone, povečavši trgovinski višak i očekivanja da će najveće europsko gospodarstvo izbjeći recesiju.

Međju dobitnicima izdvajala se dionica njemačke kompanije Linde, koja je poskočila 4,7 posto i dosegnula rekordnu vrijednost nakon što je taj drugi svjetski proizvođač industrijskih plinova izvijestio o boljim od očekivanja poslovnim rezultatima i povećao dividendu za 13,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,65 posto na 9.929 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙