FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

U škole treba uvesti zdravstveni odgoj koji je temeljen na znanstvenim činjenicama, kazala je večeras potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, napomenuvši da se maloljetničke trudnoće i neplodnost koja je rezultat spolno prenosivih bolesti može prevenirati pravovremenom edukacijom. "Mislim da u škole treba uvesti zdravstveni odgoj koji je baziran na znanstvenim činjenicama", kazala je Opačić gostujući večeras u Dnevniku NoveTV. Posebno se osvrnula na maloljetničke trudnoće i neplodnost koja je rezultat spolno prenosivih bolesti, naglasivši kako je to moguće prevenirati dobrom edukacijom. "Prema tome, mi moramo raditi edukaciju s djecom. To ne znači da im šaljemo poruku da ulaze neodgovorno u spolne odnose. Naprotiv - dio tog zdravstvenog odgoja predstavlja i edukaciju o tome da se u spolne odnose treba ulaziti što je moguće kasnije i na vrlo odgovoran način", kazala je, naglasivši kako je to prvenstveno pitanje zdravstvenog odgoja i zdravstvene edukacije koje ne zadire u vjerska pitanja. Govoreći o najavljenoj dekriminalizaciji kanabisa, Opačić je kazala kako tu nikako nije riječ o dopuštanju slobodne konzumacije droge. "Riječ je samo o tome da prekršajni sudovi puno brže rade, puno brže sude, a kazne mogu biti i na prekršajnim sudovima iste - i bit će iste - kao što je to bilo u kaznenom postupku", naglasila je.

ZAGREB

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je večeras da će se zakonske izmjene kojima se posjedovanje droge za osobnu uporabu prebacuje iz kaznene u prekršajnu odgovornost raditi u širokoj javnoj raspravi. "Sve će se raditi u širokoj javnoj raspravi, nacrti će biti na webu ministrastva, primat ćemo komentare i bit ćemo otvoreni za potpunu raspravu o tom pitanju", kazao je Miljenić gostujući u Dnevniku HRT-a. Potvrdio je da o tom pitanju postoji konsenzus u vladi. Rekao je da je glavni motiv za te zakonske izmjene bio što nisu zadovoljni stanjem borbe protiv droge. Posjedovanje droge za osobne potrebe kazneno je djelo od 1996. i danas se vidi da to nije dalo odgovarajuće rezultate, rekao je Miljenić. Ovime želimo omogućiti borbu protiv najtežih oblika zlouporabe droge i organiziranog kriminala jer će doći do rasterećenja tijela koja se time bave - nekih 75 posto djela u vezi s drogom prošle godine odnose se upravo na posjedovanje, kazao je. Na pitanje je li probao neku od lakih droga, Miljenić je kazao da je "pitanje nezgodno" te da ne bi htio slati krivu poruku, ni svojoj djeci. "Sve što se zadržava u razumnoj mjeri i ne ugrožava druge, dopušteno je", kazao je.

ZAGREB

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić primila je danas u službeni posjet veleposlanika Republike Srbije u RH Stanimira Vukićevića, kojega je izvijestila kako je Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara dviju država usuglasilo Protokol o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije, priopćeno je danas na mrežnim stranicama Ministarstva kulture. Kako se ističe u priopćenju, ministrica je Vukićevića izvijestila da je Program povrata kulturnih dobara iz Republike Srbije otuđenih u vrijeme Domovinskog rata u završnoj fazi te kako je Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara obiju država usuglasilo Protokol o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije. Protokol će 23. ožujka u Zagrebu potpisati Violić i ministar kulture Republike Srbije Predrag Marković. Najavivši gostovanje Zagrebačke filharmonije u Beogradu 23. svibnja i Beogradske filharmonije u Zagrebu 28. svibnja pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, ministrica Zlatar Violić istaknula je sve veći međusobni interes Hrvatske i Srbije za kazališna i glazbena gostovanja, kao i za suradnju muzeja, izdavača, razmjenu umjetnika i književnika. No, u vezi s distribucijom knjiga između dviju država osvrnula se na administrativno-carinske teškoće te različite porezne sustave.

ZAGREB

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Biljana Borzan razgovarala je danas s danskim veleposlanikom Boom Ericom Weberom o konferenciji o prevenciji kroničnih bolesti i promicanju zdravog života koja će se, u organizaciji danskog veleposlanstva, održati u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci u sklopu danskog predsjedanja Europskom unijom. Na konferenciji će biti riječi o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, posebice dijabetesa, pravilnoj prehrani i o važnosti fizičke aktivnosti, a na njoj će sudjelovati i stručnjaci iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Biljana Borzan poduprla je dansku inicijativu dodajući kako podupire takav oblik brige za zdravlje. Rekla je kako su financijska sredstva za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i ovisnosti o drogama u ovogodišnjemu državnom proračunu povećana dva do tri puta, pri čemu je naglasila važnost poticanja fizičke aktivnosti djece i mladih kao posebnog oblika prevencije kardiovaskularnih bolesti. Pritom je istaknula Međimursku županiju i njezine preventivne programe za očuvanje zdravlja djece i građana treće životne dobi kao vrlo dobar model i za ostale županije.

ZAGREB

U Hrvatskom P.E.N. centru danas je održana rasprava o javnom, državnom i privatnom u medijima na kojoj su sudjelovali novinari i urednici s HRT-a, predstavnici novinarskih udruga, Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika te nevladinih udruga potpisnica Apela za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a. Govoreći o državnim i javnim medijima, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka je naveo da bi mediji trebali biti javni, a da državnih ne bi ni trebalo biti "jer u demokratskom društvu za time nema potrebe". Kada je riječ o privatnim medijima, Duka navodi kako je očigledno da su strani vlasnici glavnih medijskih kuća "na odlasku iz Hrvatske" jer profita od prije 10-12 godina danas nema. Po njegovom mišljenju, krizu medijskog vlasništva danas doživljavamo zbog drugih poslova kojima se medijski vlasnici istodobno bave. Redatelj Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, smatra da je HRT u lošem stanju jer se, kako navodi, pobrkalo nekoliko stvari - u organizaciji proizvodnje Prvi i Drugi program imaju iste profile, pobrkane su i ingerencije, kriteriji i metode upravljanja pa se javni novac odlijeva izravno prema privatnim korporacijama. "Postignut je model u kojem novac pretplatnika financira oglašavanje pilećeg rasjeka prije Dnevnika", kazao je Hribar koji smatra da Programsko vijeće HRT-a nema ingerencije da rješava te probleme već Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture i javnost.

ZAGREB

U sklopu Međunarodnog nastavnog dana za mlade istraživače (International Masterclasses), 12. ožujka će na Institutu Ruđer Bošković skupina od četrdeset srednjoškolaca analizirati podatke prikupljene na Large Hardon Collideru (LHC), najvećem akceleratoru na svijetu koji je smješten u CERN-u. Međunarodni znanstveni dan za mlade istraživače (International Masterclasses) svake godine okuplja oko 8.000 učenika srednjih škola u 31 zemlji svijeta kako bi zajedno sa znanstvenicima otkrivali tajne fizike čestica. Osim na Institutu Ruđer Bošković, srednjoškolci će boraviti i na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu i tako će se pridružiti srednjoškolcima koji će, od 28. veljače do 24. ožujka, diljem svijeta provesti jedan radni dan kao znanstvenici. Istraživački radni dan srednjoškolaca počet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u i pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru. Nakon predavanja, analizat će podatake, a radni dan završit će videokonferencijom s CERN-om i drugim institutima gdje će se usporediti i analizirati rezultate. LHC akcelerator fizičari koriste za proučavanje najelementarnije građe materije, a istraživanja u CERN-u znatno će unaprijediti i produbiti razumijevanje subatomskog svijeta i razvoja svemira.

SPLIT

Zbog "skidanja" sadržaja s interneta, tj. kaznenog djela nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, splitska policija prijavila je dvojicu Kaštelana, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Riječ je o M.V. (39) i T.V. (36) koji su s interneta "skidali" igre i filmove. Snimke nisu umnažali niti distribuirali. Kako se doznaje, dvojicu Kaštelana slučajno je otkrio agent Interpola, koji ih je prijavio po službenoj dužnosti, nakon čega je morala reagirati i naša policija. U kaznenoj prijavi navodi se da su dvojica tako oštetila Microsoft, Electronic Arts i DreamWorks. Kako se doznaje u Odjelu za odnose s javnošću splitske policije, ove je godine zbog kaznenog djela zloporabe autorskog prava podneseno 14 prijava. Prošle je godine zbog tog kaznenog djela prijavljeno pet osoba, a pretprošle, 2010. 23 osobe.

KARLOVAC

Policija je uhitila dvojicu maskiranih razbojnika koji su jučer uz prijetnju oružjem opljačkali poslovnicu Hrvatske pošte u Vukmaničkom Cerovcu, rečeno je danas na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u karlovačkoj Policijskoj upravi. Riječ je o dvojici Karlovčana od 30 i 32 godine, koji su djelatnici pošte u Vukmaničkom Cerovcu prijetili lažnim vatrenim oružjem, odnosno plastičnim pištoljem, a koju su, nakon što im je predala novac, polegli na pod i vezali plastičnim vezicama te pobjegli automobilom prema Karlovcu. Intenzivnom potragom karlovački su policajci pola sata od počinjenja pljačke pronašli napušten osobni automobil u Ulici Ante Starčevića u Karlovcu, a dvojica su osumnjičenika uhvaćena dok su bježali prema željezničkog kolodvora, gdje su uhićeni s otuđenim novcem, rekao je zamjenik načelnika PU karlovačke Ivica Porubić. Policija je također utvrdila da su dvojica razbojnika, koji su jučer iz pošte ukrali nekoliko tisuća kuna, do sada počinili četiri razbojstva i otuđili više od 80 tisuća kuna. Naime, tereti ih se za pljačku 19. siječnja u karlovačkom automat klubu, te 6. i 29 veljače u dvije poslovnice Hrvatske pošte, u Karlovcu i Donjoj Zdenčini. Dvojica pljačkaša su pritvorena te će ih ispitati državni odvjetnik.

ZAGREB

U povodu 8. ožujka, Međunarodnoga dana žena, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i sekcija "Žena i društvo" Hrvatskoga sociološkog društva predstavili su danas zbornik znanstvenih radova "Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj" koji je nastao na temelju prvoga znanstvenog istraživanja o rodnoj diskriminaciji u Hrvatskoj. Zbornik od 298 stranica nastao je na temelju rezultata prvoga znanstvenog multidisciplinarnog istraživanja "Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u RH", provedenog 2009. godine, koje je naručio Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH. Njegovi su ciljevi bili odgovoriti na pitanje koliko građani prepoznaju diskriminaciju temeljenu na spolu i kako je percipiraju. Istraživanje je provedeno na Odsjeku za psihologiju i Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i Institutu za društvena istraživanja iz Zagreba. Helena Štimac-Radin iz Ureda za ravnopravnost spolova RH istaknula je da je to prvo znanstveno istraživanje o rodnoj diskriminaciji u Hrvatskoj provedeno na slučajnome nacionalno reprezentativnom uzorku osoba starijih od 15 godina, u kojem su sudjelovala 1363 ispitanika i da kao takvo "ima važan pionirski značaj". Istraživanje je pokazalo, naglasila je, da je u hrvatskome društvu razvijena svijest o neravnopravnosti spolova, a rezultati su slični onima u zemljama EU-a, gdje je Eurobarometar prije nekoliko godina proveo istraživanje o diskriminaciji.

ZAGREB

Njemačko Savezno ministarstvo unutarnjih poslova darovalo je hrvatskoj interventnoj policiji kompletu zaštitnu opremu za javni red i mir, vrijednu sto tisuća eura. Svečana primopredaja i pregled opreme koju je hrvatskome MUP-u lani donirala Njemačka održani su u sklopu redovitoga dvodnevnog posjeta izaslanstva njemačkoga Saveznog ministarstva unutarnjih poslova hrvatskim kolegama. Drago nam je što smo imali priliku uručiti vam ovaj dar, iako moram reći kako se iskreno nadam da ćete se njime morati rijetko služiti, rekao je nakon potpisivanja darovnica stalni predstavnik njemačkog Veleposlanstva u Hrvatskoj Valentin Gescher. Privremeni glavni ravnatelj policije Dražen Vitez rekao je da je dogovorena daljnja suradnja dviju policija na svim područjima. Inspektor interventne policije SR Njemačke Juergen Schubert naveo je u kojim se situacijama upotrebljavaju kompleti zaštitne opreme za javni red i mir, koji štite od udaraca raznim vrstama hladnog oružja.

ZAGREB

Bivši dopredsjednik HNS-a i nogometni sudac Željko Širić te bivši predsjednik Sudačke komisije Stjepan Djedović sutra bi trebali doznati hoće li izaći na slobodu ili ostati u istražnom zatvoru u kojemu su već tri mjeseca. Naime, na zagrebačkome Županijskom sudu održat će se ročište na kojem će sudac istrage odlučiti hoće li dvojica bivših nogometnih dužnosnika izaći iz zatvora u Remetincu u kojemu su od 9. prosinca prošle godine, kada su uhićeni zbog sumnje da su od Hajdukova predsjednika Hrvoja Maleša tražili i uzeli mito za pošteno suđenje. Njima je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Ustavni sud u međuvremenu je prihvatio dio žalbe obrane i ukinuo pritvor zbog mogućnosti ponavljanja nedjela ustvrdivši da je ta opasnost prestala s činjenicom da je Izvršni odbor HNS-a osumnjičene razriješio dužnosti i isključio iz nogometne organizacije. USKOK, pak, smatra kako su u poslu izgradili toliko jake veze da i dalje mogu utjecati na nekoga da zloupotrijebi položaj i ovlasti. Ustavni suci zaključili su da i dalje prijeti opasnost od utjecaja na svjedoke. U USKOK-u se nije moglo doznati koliko svjedoka još moraju ispitati, a u medijima se nagađa da ih je ostalo tek nekoliko te da bi osumnjičeni dvojac mogao izaći na slobodu već za vikend ili najkasnije idućeg tjedna. Širića i Djedovića sumnjiči se da su od predsjednika Hajduka tražili 100.000 eura mita za pošteno suđenje.

ZAGREB

Cjelovečernji igrani prvijenac Igora Mirkovića "Noćni brodovi", ljubavna priča u kojoj Ana Karić i Radko Polič glume sedamdesetogodišnje 'tinejdžere' u bijegu, premijerno će se prikazati 12. ožujka u zagrebačkom "Movieplexu", a u hrvatskim kinima igrat će od 15. ožujka. "Stotinu je priča o prvoj ljubavi, a ovo je priča o zadnjoj, o romansi koju nitko nije očekivao, i nikada se ne bi dogodila, da Helena i Jakov nisu skočili preko ograde balkona i kao sedamdesetogodišnji tinejdžeri pobjegli u noć", stoji u najavi filma, za koji je Mirković napisao scenarij s nagrađivanim hrvatskim dramatičarom Elvisom Bošnjakom. Film je danas prikazan novinarima, a u povodu Dana žena, 8. ožujka, u zagrebačkom "Movieplexu" održat će se njegova pretpremijera na kojoj će ekipa filma počastiti gledateljice čašom šampanjca i malim koncertom grupe "Meritas", čiji ga single "Još jednom" najavljuje. Po riječima istaknute hrvatske glumice Ane Karić, koja u filmu ima glavnu žensku ulogu, taj film hrvatska je verzija proslavljenih "Mostova okruga Madison". To je priča o tome kako dušu nije moguće umiroviti, film o spašavanju sebe i bitka protiv svega što se u vama suši, ističe Karić.

ZAGREB

Nakon kratke bolesti danas je u 59. godini života umro skladatelj i teatrolog dr.sc. Dalibor Paulik, priopćeno je iz Hrvatskog društva skladatelja. Paulik je rođen u Zagrebu 1953. godine u kazališnoj i glazbenoj obitelji. Školovao se Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu 1977. diplomirao komparativnu književnost, te magistrirao i doktorirao u oblasti teatrologije na temama libreta u hrvatskoj operi. U zvanju docenta predavao je predmete iz glazbenog kazališta na Akademiji dramskih umjetnosti. Sudjelovao je na nizu znanstvenih skupova za područje kazališta, posebno glazbenog, objavljivao, bio autor stručnih emisija na temu glazbenog kazališta na Hrvatskom radiju. Kao skladatelj debitirao je 1972. godine na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Autor je više od 250 skladbi raznih žanrova, okušao se i u glazbi za film i kazalište. Za svoj skladateljski rad primio je brojne nagrade na glazbenim festivalima, a dobitnik je i dvije nagrade Porin. Nagradom Josip Andreis Hrvatskog društva skladatelja 2006. je nagrađen za knjigu Hrvatski operni libreto. Ravnatelj je Hrvatskog dječjeg festivala u Zagrebu tijekom 15 godina, a bio je jedan od utemeljitelja i izvršni voditelj Međunarodnog festivala šansone -Chansonfesta. Za cjelokupni rad i djelovanje u kulturi odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998).

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙