FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke poduprle europske dionice nakon ECB-ove aukcije kredita

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak, predvođene dionicama banaka koje je katapultirala aukcija jeftinih kredita Europske središnje banke (ECB), a raspoloženje je podupro i pad španjolskih troškova zaduživanja.

Tri ključna europska indeksa, londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC, zabilježila su isti postotni dobitak, od 0,9 posto, pri čemu je FTSE iznosio 5.921, DAX 6.916 a CAC 3.484 boda.

Među dobitnicima izdvajao se bankovni sektor, koji je u prosjeku ojačao dva posto. Posebno su ojačali talijanski zajmodavci, nakon što su prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice prvi puta od kolovoza pali ispod pet posto. Banco Popolare ojačao je 5,6 posto, UBI Banca 4,3 posto, a UniCredit 4,4 posto.

"Objava da će operacija financiranja biti 'neograničena' bila je novina u praksi ECB-a. To je značilo da više nema rizika od bankrota banaka", rekao je Philippe Delienne iz tvrtke Convictions AM. "Sada kada je financijski sustav stabiliziran, može se puno zaraditi i na obveznicama i na dionicama banaka. Ujedno nema sumnje da će talijanski prinosi pasti ispod četiri posto."

U srijedu je ECB dao bankama 530 milijardi eura jeftinih zajmova, ojačavši optimizma ulagača da će porasti kreditni plasmani prema tvrtkama dok bi se troškovi zaduživanja zemalja trebali smanjiti, a cijene rizičnije imovine porasti.

Prva operacija dugoročnog refinanciranja ECB-a u prosincu bila je glavni čimbenik rasta cijena europskih dionica iza Nove godine.

Španjolska je u četvrtak tako prodala 4,5 milijardi eura državnih obveznica uz prosječni prinos od 2,617 posto na obveznice s rokom dospijeća u 2015., u odnosu na 3,332 posto koliko su iznosili na prošloj sličnoj aukciji održanoj 16. veljače. Obveznica s rokom dospijeća u 2016. prodana je uz prosječni prinos od 3,376 posto, u usporedbi s 3,455 posto koliko je iznosio na aukciji održanoj početkom veljače.

"Potražnja je bila snažna za sve linije, a prosječni prinos bio je niži nego pri prethodnoj aukciji, što potvrđuje pozitivan trend za španjolske obveznice", zaključila je Annalisa Piazza iz londonske tvrtke Newedge Strategy. "Jučerašnja operacija ECB-a svakako je poduprla današnju aukciju. Pozitivan ishod ovotjednog summita EU-a također bi mogao pružiti potporu“.

Unutar bankovnog sektora ulagači su ciljali na banke unutar eurozone, dok su dionice švicarskih banaka pale. Credit Suisse oslabio je tako 1,7 posto, a UBS 1,1 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se Vivendi čije su dionice pale 7,6 posto nakon što je smanjio dividendu i upozorio da očekuje pad temeljne dobiti za do 15 posto zbog oštrije konkurencije na francuskom mobilnom tržištu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,2 posto i iznosio 9.707 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙