FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice razapete između slabih prognoza i njemačkog optimizma

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice bilježile su u četvrtak mješovitu izvedbu, razapete između nepovoljnih gospodarskih prognoza za eurozonu i šarolikih poslovnih rezultata s jedne i ohrabrujućeg pokazatelja njemačke poslovne klime s druge strane.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,2 posto na 5.929 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, koji je iznosio 3.453 boda. Indeks Frankfurtske burze DAX bio je pak u minusu 0,44 posto i spustio se na 6.813 bodova.

Raspoloženje je pokvarilo izvješće Europske komisije da se gospodarstvo eurozone kreće prema drugoj recesiji u samo tri godine. Gospodarska aktivnost u 17 zemalja eurozone smanjit će se ove godine za 0,3 posto, naprema ranijoj prognozi da će porasti za 0,5 posto, prognozirao je Bruxelles u najnovijim ažuriranim gospodarskim prognozama.

"To su male brojke, ali mogu prilično snažno utjecati na marže kompanija", rekao je Richard Greenwood iz tvrtke Bedlam Asset Management.

U jeku je i sezona objave poslovnih izvješća, koja pokazuju šarolike rezultate.

Tako je Commerzbank oslabio 4,7 posto nakon što je izvijestio da je u četvrtom tromjesečju otpisao gotovo milijardu eura grčkog duga i najavio da neće isplaćivati dividendu za prošlu godinu. Deutsche Telekom oslabio je 3,1 posto nakon što je izvijestio o neto gubitku od 1,34 milijarde eura u četvrtom tromjesečju. Credit Agricole oslabio je 4,3 posto nakon objave neto gubitka od 1,47 milijardi eura u prošloj godini.

Ulagače je malo oraspoložilo izvješće njemačkog instituta Ifo, koje je pokazalo poboljšanje poslovne klime u veljači četvrti mjesec zaredom.

Među dobitnicima izdvajao se Swiss Re, u plusu 3,5 posto nakon što je izvijestio da mu se dobit utrostručila u prošloj godini. Royal Bank of Scotland bio je u plusu 3,6 posto zbog smanjenih troškova u investicijskom bankarstvu dok je njemački BASF ojačao 0,6 posto nakon najave akvizicije.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,4 posto i iznosio je 9.595 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙