FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam oko Grčke podupro europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u petak na najvišu razinu u više od šest mjeseci temeljem optimizma da će dužnosnici eurozone odobriti paket pomoći za Grčku i tako joj pomoći da izbjegne bankrot.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,44 posto na 5.911 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,34 posto na 6.842 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 1,32 posto i iznosio 3.438 bodova.

Grčki dužnosnici ističu da su učinili sve što su od njih zatražili ministri financija eurozone kako bi se u ponedjeljak postigao sporazum o 130 milijardi eura vrijednom paketu pomoći, mjesec dana prije nego što Ateni dospijeva na naplatu 14,5 milijardi eura duga.

Banke eurozone, od kojih su mnoge značajno izložene u perifernim zemljama eurozone i koje su snažno pogođene dugotrajnom dužničkom krizom, ojačale su u prosjeku 1,8 posto. Barclays je pritom porastao za 1,9 posto, Lloyds Banking group za 3,5 posto, a Royal Bank of Scotland za 4,34 posto. Njemački Commerzbank skočio je za 2,7 posto, a Deutsche Bank za 2,3 posto. Francuski BNP Paribas, Credit Agricole i Societe Generale dobili su na vrijednosti u rasponu od 3,1 do 5,3 posto.

"Svaki pad u tom sektoru promatrao se kao prilika za kupnju", rekao je Ian King iz tvrtke Legal&General. "S obzirom na likvidnost stavljenu na raspolaganje, Europska središnja banka mora će se jako truditi da ne bankrotira. A ako se bankovni sektor promatra kao mikrosvemir onoga što se događa na širem planu, perspektiva za dionice prilično je dobra".

Čak i ako Grčka na kraju bankrotira, posljedice neće biti tako "snažne kao što bi bile da se to ranije dogodilo", dodao je King.

Rezultati nekih kompanija također su pomogli potaknuti raspoloženje.

Lafarge je skočio 9,4 posto nakon što je taj najveći svjetski proizvođač cementa objavio da će nastaviti smanjivati troškove budući da je njegova dobit u 2011. bila pogođena otpisima povezanim s Grčkom.

King je kazao da ulagači gledaju na prošle rezultate i veći su optimisti s obzirom na poboljšanu makrogospodarsku situaciju u eurozoni i bolje izglede za globalni rast.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,6 posto, na 9.384 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙