FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZEW indeks oraspoložio ulagače na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u utorak nakon što se raspoloženje njemačkih analitičara i ulagača popravilo na najvišu razinu od prošlog travnja, potisnuvši u drugi plan sniženje rejtinga šest zemalja eurozone.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,1 posto na 5.913 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,4 posto na 6.766 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,24 posto i iznosio 3.392 boda.

Ekonomski institut iz Mannheima ZEW izvijestio je u utorak da je njegov indeks povjerenja ulagača u veljači poskočio za čak 27 bodova, na 5,4 boda, zabilježivši pozitivnu vrijednost prvi puta od prošlogodišnjeg svibnja. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast na minus 12,0 bodova.

"Na temelju dosadašnjeg iskustva možemo reći da je to jasan signal privrednog zaokreta", kazao je ekonomist Ralph Solveen iz banke Commerzbank.

Raspoloženje je poduprla i uspješna aukcija talijanskih državnih obveznica koja je donekle prigušila bojazni u vezi s dužničkom krizom u eurozoni.

U takvom je okruženju ključni talijanski burzovni indeks FTSE MIB poskočio 0,8 posto, pri čemu su najveći dobitnici bile banke Banco Popolare, u plusu 2,8 posto, i Intesa SanPaolo, na dobitku dva posto.

Ulagači pomno prate i poslovne rezultate kompanija. Oko polovine objavljenih izvješća nadmašilo je ili ispunilo očekivanja dok je druga polovina razočarala.

Stoga je francuski kozmetički gigant L'Oreal u utorak ojačao 3,3 posto nakon što je izvijestio o neočekivano dobrim poslovnim rezultatima. Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp zabilježio je pak iznenađujući operativni gubitak, pa je njegova dionica izgubila na vrijednosti 2,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,6 posto na 9.052 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙