FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice stabilne blizu najviše razine u šest mjeseci

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice stabilizirale su se u četvrtak blizu najviše razine u šest mjeseci nakon što je snažan skok rudarskog sektora temeljem priča o spajanju Xstrate i Glencorea neutraliziran rasprodajama u defanzivnim sektorima.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.781 bod, indeks Frankfurtske burze DAX blago je ojačao, za 0,1 posto, na 6.616 bodova, dok je pariški CAC bio na istom postotnom gubitku, kliznuvši na 3.365 bodova.

Rudarske dionice bile su u četvrtak najveći dobitnici zahvaljujući pregovorima Xstrate i Glencorea o stvaranju zajedničke grupe vrijedne više od 50 milijardi funti (79 milijardi dolara). U takvom je okruženju sektor osnovnih resursa u prosjeku ojačao 2,6 posto. Xstrata je ojačala 10,4 posto a Glencore 5,4 posto.

"Ovaj sporazum, ako se realizira, donijet će ogromnu vrijednost dioničarima i dovesti obje kompanije u poziciju da se mogu natjecati s većim rudarskim kompanijama", kazao je Atif Latif iz tvrtke Guardian Stockbrokers.

Dionice prehrambenih kompanija izdvajale su se pak među gubitnicima, pogođene slabljenjem Unilevera za 3,9 posto nakon što je objavio da očekuje tešku 2012. godinu zbog usporavanja rasta na tržištima u nastajanju i stagniranja potražnje u Europi i Sjevernoj Americi.

Proizvođači vozila također su bilježili pad cijena dionica, pa je tako Daimler bio u minusu 1,2 posto, BWW 0,8 posto, a Fiat 0,2 posto.

Među pojedinačnim dionicama izdvajao se Deutsche Bank, oslabivši 1,8 zbog neočekivano slabog rezultata u četvrtom tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,8 posto, na 8.876 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙