FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno na početku tjedna

Autor: scvi
ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Nakon prošlotjednog uzleta Crobexa, potaknutog jačanjem građevinskog sektora, na Zagrebačkoj bi burzi današnje trgovanje moglo biti mirnije, dok se čekaju nove vijesti iz domaćeg poslovnog sektora i svijeta.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 2,49 posto, na 1.776 bodova, a Crobex10 2,44 posto, na 991 bod. Prošlotjednim dobitcima indeksi su se ponovno vratili u pozitivno područje u odnosu na početak godine - Crobex je tako u plusu 2 posto, a Crobex10 1,57 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 88,7 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna kuna više nego prethodnoga tjedna.

„Prošlotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi izgledalo je kao u najbolja vremena, i to ponajviše zahvaljujući dionicama iz građevinskog sektora“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu Ea Sistem.

Vlada je u četvrtak objavila da planira pokrenuti investicijski ciklus koji bi u ovoj godini trebao osigurati rast realnih investicija za 9,4 posto, što bi pak omogućilo maksimalna ulaganja od ukupno 2,4 milijarde eura. U roku 90 dana moraju biti objavljene stotine javnih natječaja za projekte i investicije.

Najveća dobitnica bila je prošloga tjedna dionica Ingre. Uz promet od 12,1 milijun kuna, cijena joj je skočila gotovo 70 posto, na 8,2 kune.

I druge građevinske dionice ostvarile su znatne dobitke. Tako je dionica Tehnike poskupjela gotovo 23 posto, Dalekovoda 18, Instituta IGH više od 10, a Viadukta 6,9 posto.

„Za dionice građevinskog sektora karakteristične su veće oscilacije nego za ostale. Iz tehničkog i statističkog pogleda, te dionice imaju veliku Betu, što znači da im cijena oštrije pada kad je tržište u padu, odnosno snažnije raste kad je tržište u rastu“, navodi Perić.

Osim vijesti iz građevinskog sektora, prošloga su tjedna financijska izvješća objavili Ericsson Nikola Tesla i Atlantic grupa, kompanije čije su dionice među glavnim sastavnicama Crobex indeksa.

Uz promet od gotovo 8 milijuna kuna, cijena dionice Ericssona Nikole Tesle pala je 4,5 posto, na 1.160 kuna.

Dionica Atlantic grupe poskupila je, pak, 3,1 posto, na 496 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna.

„Na domaćem su tržištu ovoga tjedna moguće veće oscilacije. Unatoč dobrim prošlotjednim vijestima, za očekivati je da će dio ulagača nastojati kapitalizirati dobit, što bi moglo izazvati pritisak na prodaju. Od makroekonomskih izvješća najavljena je objava podatka o bruto domaćem proizvodu za posljednje lanjsko tromjesečje, indeks obujma industrijske proizvodnje te indeksi zaliha, zaposlenih osoba i proizvodnosti rada u industriji u 2012. za siječanj“, kaže Perić.

A sa svjetskih burzi jutros ne stižu poticajni signali. Nakon što su prošloga tjedna burzovni indeksi u Aziji i Europi dosegnuli najviše razine posljednjih mjeseci, jutros su cijene dionica pale jer ulagače zabrinjavaju visoke cijene nafte, što bi moglo negativno utjecati na poslovanje kompanija i rast svjetskog gospodarstva.

„U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna druga aukcija jeftinih trogodišnjih kredita Europske središnje banke. Očekuje se da će banke uzeti u zajam oko 500 milijardi eura i dio tih sredstava uložiti u državne obveznice, što bi trebalo smanjiti pritisak na rast prinosa na dugove prezaduženih članica eurozone“, navodi Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙