FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno trgovanje, u fokusu dionica Ericssona Tesle

Autor: scvi
ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje nešto intenzivnije trgovanje dionicom Ericssona Nikole Tesle zbog najavljene izdašne dividende, no ukupni obujam trgovanja mogao bi biti slabiji nego jučer jer zasad nema poticajnih poslovnih vijesti, a i na svjetskim burzama trgovanje je oprezno.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 1 posto, na 1.754 boda, a Crobex10 0,86 posto, na 980 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 20,5 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego prethodnoga dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 5,3 milijuna kuna, uz blagi pad cijene, za 0,07 posto, na 226,5 kuna.

U nešto većem fokusu investitora bila je i dionica Ericsson Nikole Tesle, nakon što je ta kompanija jučer objavila poslovne rezultate za prošlu godinu i najavila isplatu 170 kuna dividende po dionici, što daje dividendni prinos od otprilike 14 posto. Uz promet od 3,3 milijuna kuna, cijena joj je ojačala 1 posto, na 1.222 kune.

„Nakon dugo vremena jučer smo vidjeli nešto življe trgovanje na domaćem tržištu i znatniji rast Crobexa, ponajviše zbog dionice Ericssona Nikole Tesle. Danas ipak očekujem nešto manji obujam trgovanja, dok bi u fokusu investitora i nadalje mogla biti dionica Ericssona te Atlantic grupe uoči sutrašnje objave poslovnih rezultata“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, unatoč nešto snažnijem jučerašnjem rastu, čini se da Crobex nema snage izaći iz raspona od 1.700 do 1.800 bodova u kojem se kreće posljednjih mjeseci.

Od poslovnih vijesti, jutros je Tehnika objavila da je sa tvrtkom Vrbani projekt sklopila ugovor o gradnji trgovačkog centra Vrače, vrijedan 15,3 milijuna eura bez PDV-a. Početak gradnje je 1. ožujka, a gradnja bi trebala završiti u roku 13 mjeseci.

Na svjetskim burzama, pak, oprezno se trguje. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica ostale gotovo nepromijenjene.

Dow Jones ojačao je 0,12 posto, na 12.965 bodova, a S&P 500 indeks 0,07 posto, na 1.362 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 2.948 bodova.

Na većini azijskih burzi, kao i na europskima, cijene su dionica jutros porasle, no trguje se oprezno jer se ulagači pitaju može li se Grčka izvući iz recesije s obzirom na drastične mjere štednje.

„U cijene dionica već je uračunat dogovor o drugoj tranši financijske pomoći Grčkoj. Investitori su sada na oprezu, ponajviše zbog visokih cijena nafte na svjetskim tržištima, jer bi one mogle usporiti gospodarski oporavak“, zaključuje Bošković.

Cijene nafte na Londonskoj burzi jutros su ponešto oslabile nakon što su jučer dosegnule najviše razine u zadnjih devet mjeseci, budući da investitore brine mogućnost nove recesije u eurozoni, kao i nešto slabiji od očekivanja podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji.

Terminska cijena Brent Blenda s rokom isporuke za travanj oslabila je jutros 14 centi, na 121,52 dolara za barel.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙