FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dionica HT-a povukla Crobexe u minus za više od jedan posto

Autor: scvi
ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Pad cijene dionice HT-a na najnižu razinu od sredine srpnja 2009. godine povukao je danas na Zagrebačkoj burzi Crobexe u minus peti dan zaredom, i to za više od jedan posto.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 1,02 posto na 1.712 bodova, a Crobex10 1,4 posto, na 953 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,54 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer u ovo doba.

„Očekivali smo da će cijena dionice HT-a pasti zbog ex-dividend daya, no malo nas je iznenadilo da je potonula za veći iznos od samog predujma dividende. To sve, naravno, negativno je utjecalo na indekse, koji su potonuli peti dan zaredom i to za više od jedan posto“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Dionica HT-a u najvećem je fokusu investitora, jer se danas njome trguje prvi dan bez prava na sudjelovanje u isplati predujma dividende. Predujam od 11,07 kuna pod dionici bit će isplaćen 27. veljače.

Cijena dionice HT-a potonula je 5,29 posto, na 227,5 kuna. Tijekom jutra dotaknula je i 225,6 kuna, što je njezina najniža razina od 14. srpnja 2009. godine, kada je na zatvaranju iznosila 222 kune.

Rinkovec dodaje kako je na loše raspoloženje na domaćem tržištu utjecala i situacija na svjetskim burzama, gdje vlada loše raspoloženje zbog odgađanja rješavanja grčke dužničke krize. Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX indeksi oslabili između 0,36 i 0,93 posto.

Na domaćem tržištu, pak, među likvidnijim izdanjima po dobitku se izdvajaju dionice Dalekovoda, koje su poskupjele 2,67 posto, te Belja, za 1,57 posto.

Znatnije gubitke, pak, bilježe dionice Ingre, čija je cijena pala 3,33 posto, i Petrokemije, za 1,93 posto.

„U međuvremenu, vidimo da se nastavlja agonija Magme i Validusa. Cijene njihovih dionica na povijesno su najnižim razinama“, zaključuje Rinkovec.

Cijena dionice Magme potonula je 11,5 posto, na svega jednu kunu.

Dionica Validusa zabilježila je još i veći gubitak, od 19,24 posto, pa joj cijena iznosi 2,56 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙