FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: uzlet cijena dionica građevinskih kompanija

Autor: scvi
ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas je nastavljen uzlet cijena dionica građevinskih kompanija na krilima pozitivnih očekivanja investitora oko najave Vladina ovogodišnjeg investicijskog ciklusa.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,19 posto, na 1.766 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 986 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,18 milijuna kuna, što je otprilike 8,6 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Očekivano, nakon najave Vladina investicijskog ciklusa za ovu godinu, fokus investitora i nadalje je na dionicama građevinskih kompanija, koje su proteklih mjeseci pretrpjele velike gubitke,“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Vlada planira pokrenuti investicijski ciklus koji bi u ovoj recesijskoj godini trebao osigurati rast realnih investicija za 9,4 posto, što bi pak omogućilo maksimalna ulaganja od ukupno 2,4 milijarde eura. U roku 90 dana moraju biti objavljene stotine javnih natječaja za projekte i investicije.

Već jučer cijene dionica građevinskih kompanija snažno su porasle, a danas je nastavljen njihov uspon. Zasad je najveća dobitnica dionica Ingre, sa skokom cijene od gotovo 25 posto, na 7,9 kuna. Uz promet od 2,8 milijuna kuna ujedno je i najlikvidnija.

Znatno su ojačale i dionice ostalih 'građevinaca' pri čemu dionice Tehnike za više od 9 posto, Dalekovoda za 8,9 posto, Viadukta za 4,1 posto te IGH za 2,8 posto.

U nešto većem fokusu dioničara je i dionica Ine, s ostvarenih 1,63 milijuna kuna prometa i padom cijene za 0,68 posto, na 3.705 kuna.

„Već neko vrijeme poznato je da Ina ima problema u Siriji zbog političko-sigurnosne situacije. Međutim, tek nakon jučerašnje odluke Vlade kojom se Hrvatska pridružuje sankcijama EU-a prema Siriji pa se Ina povlači iz te zemlje, investitori su reagirali. Većina Inine profitabilnosti potječe od tamošnjih operacija“, navodi Balgač.

Milijunski promet ostvaren je do podena i dionicom Petrokemije, pri čemu joj je cijena ojačala 2,11 posto, na 194,2 kune.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙