FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi ojačali u slabašnom trgovanju

Autor: scvi
ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Iako izostaje veća aktivnost investitora, indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, pri čemu je u najvećem fokusu investitora dionica Petrokemije.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,81 posto, na 1.754 bodova, a Crobex10 0,72 posto, na 985 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,6 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer u ovo doba.

„Izostaje veća aktivnost investitora no ipak je prisutan pozitivan trend na domaćem tržištu kapitala, a Crobex se sve više udaljava od 1.700 bodova“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Ni najnoviji makroekonomski podaci ne potiču tržište. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo u prosincu prošle godine neočekivano pao za 0,4 posto na godišnjoj razini, što je prvi pad potrošnje nakon osam mjeseci neprestanog rasta.

To je slabiji podatak nego što se očekivalo, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekivalo porast potrošnje za 0,6 posto.

„Ne očekujem da će taj podatak imati implikacije na trgovanje, jer u središtu pozornosti investitora fiskalne su smjernice te ocjene koje će o njima dati Međunarodni monetarni fond i kreditne agencije“, dodaje Balgač.

Najviše se trguje dionicom Petrokemije, kojom je ostvareno 721.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,81 posto, na 198 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s 337.000 kuna prometa. Cijena joj je blago ojačala, za 0,05 posto, na 239,7 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene izdvaja se dionica Valamar Adria Holdinga, koja je poskupjela 3,83 posto te dionica Podravke, za 3,49 posto.

Nešto veći pad cijene, pak, bilježi dionica Ingra za 5,58 posto, te dionica Croatia osiguranja, za 2,75 posto.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙