FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale nakon Fedovih poruka o kamatnim stopama

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 26. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u četvrtak, poduprte najavama američke središnje banke Fed o kamatnim stopama i obnovljenim nadama u sporazum o grčkom dugu.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 1,1 posto na 5.785 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,5 posto na 6.515 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,2 posto i iznosio 3.351 bod.

"Sinoćnja poruka Fed-a pružat će neko vrijeme potporu“, kazao je Agilis Gestion iz tvrtke Arnaud Scarpaci.

U srijedu navečer Fed je najavio da će vjerojatno zadržati kamatne stope blizu nule najmanje do druge polovine 2014., puno duže nego što su investitori očekivali i nekih 18 mjeseci duže nego što je Fed predložio prošle godine.

U takvom su okruženju u četvrtak ojačale cikličke dionice rudarskih i metalskih kompanija, pa je Rio Tinto dobio na vrijednosti 4,1 posto, BHP Billiton 2,8 a ArcelorMittal 2,4 posto.

Carrefour, drugi po veličini svjetski trgovac na malo, skočio je šest posto temeljem nagađanja o preustroju uprave.

Vodeći svjetski proizvođač mobitela po obujmu prodaje Nokia ojačao je 5,4 posto nakon što je objavio bolje od očekivanja tromjesečne podatke o temeljnoj dobiti.

"Polako nam stižu pozitivni signali iz mikroekonomije", kazao je Agilis.

Rast europskih burzovnih indeksa također je potaknula spekulacija o napretku pregovora o grčkom dugu, koja je pomogla gurnuti euro na najvišu razinu u pet tjedana u odnosu na dolar.

Raspoloženje su podigla medijska izvješća da su privatni vjerovnici spremni izmijeniti nedavnu "zadnju ponudu" po kojoj je minimalna prihvatljiva vrijednost kamata na nove grčke obveznice postavljena na četiri posto. Time bi se trebala dobiti utrka s vremenom i spriječiti grčki bankrot.

Fokus investitora okreće se sada Portugalu kojeg se smatra idućom žrtvom dužničke krize u eurozoni. Prinosi na portugalske petogodišnje i 10-godišnje državne obveznice dosegnuli su najvišu razinu u povijesti eura temeljem strahova da će zemlja trebati drugi paket pomoći ili restrukturiranje duga.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,4 posto, na 8.849 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙