FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od posljedica grčkog bankrota pritisnuo europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu pod utjecajem dobitonosnih prodaja dionica banaka, budući da ulagači strahuju da bi pritisak na Europsku središnju banku da otpiše grčki dug mogao ograničiti njezine kapacitete za kupovine obveznica perifernih zemalja eurozone.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,7 posto na 5.713 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,5 posto na 6.384 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,7 posto i iznosio 3.300 bodova.

Zastoj u pregovorima grčke vlade i privatnih vjerovnika o rješavanju grčkih dužničkih problema potaknuo je ulagače na dobitonosne prodaje dionica. Strahuju da bi Grčka mogla bankrotirati i poljuljati cijelu eurozonu.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je kako će grčki vjerovnici u javnom sektoru možda morati sudjelovati u restrukturiranju grčkog duga ako otpis dogovoren s privatnim vjerovnicima ne bude dovoljan da se on svede na održive razine.

Financial Times objavio je u srijedu, pozivajući se na dužnosnike eurozone, da je MMF pojačao pritisak na europske dužnosnike da preuzmu veći teret u prevladavanju rastućeg jaza u grčkom proračunu i zatraže od ECB-a otpis 40 milijardi eura grčkog duga.

"Rješenje bi moglo doći iz ECB-a, koji bi mogao prihvatiti otpis", rekao je Franklin Pichard, direktor u Barclays France. "Prošlog tjedna ECB je otkupio oko 2,2 milijarde eura obveznica putem SMP programa. To je daleko ispod gornje granice od 20 milijardi eura", podsjetio je Pichard.

U takvom su okruženju među najvećim gubitnicima na tržištima bile dionice banaka, pri čemu je Societe Generale oslabio 4,2 a Credit Agricole 2,8 posto.

Proizvođači telekomunikacijske opreme također su izgubili na vrijednosti nakon što su Ericssonovi poslovni rezultati zaostali za očekivanjima, upozorivši da će mrežni operateri vjerojatno ostati oprezni u potrošnji i u narednim mjesecima. Ericsson je tako oslabio 14 posto, Alcatel 9,3 posto a Nokia za 3,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu na dobitku 1,1 posto, na 8.883 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙