FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex kliznuo drugi dan zaredom

Autor: scvi
ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Unatoč dobitcima u građevinskom sektoru, na Zagrebačkoj burzi danas je Crobex pao drugi dan zaredom, jer i dalje nema važnijih gospodarskih vijesti koje bi potaknule investitore na značajnije pozicioniranje u dionice.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,56 posto, na 1.742 boda, a Crobex10 0,57 posto, na 973 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i jučer u ovo doba.

„Klizanje Crobexa nastavljeno je drugi dan zaredom, uz skromni promet. Svjetla točka tržišta je dionica Ingre, s uzletom cijene za više od 6 posto“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni brokerski analitičar.

Dionica Ingre zasad je jedina premašila milijun kuna prometa, a cijena joj je skočila 6,53 posto, na 6,2 kune. Tijekom jutra dosegnula je i 6,29 kuna.

I ostatak građevinskog sektora ostvaruje dobitke, pri čemu po skoku cijene za 6 posto prednjači dionica Viadukta. Slijedi dionica Tehnike, koja je poskupjela 3,53 posto, te IGH 1 posto i Dalekovoda 0,65 posto.

„Dionice Viadukta, Tehnike i Ingre u posljednje vrijeme ostvaruju znatne dobitke zahvaljujući nizu novih poslova koje su te kompanije sklopile. Ipak, još je prerano za ocjenu da je građevinski sektor na putu izlaska iz krize. Današnja vijest iz IGH o odabiru Auctora za investicijskog savjetnika pokazuje da je ta građevinska kompanija u vrlo složenoj situaciji zbog zaduženosti“, navodi Rinkovec.

Institut IGH izvijestio je jutros da je s investicijskim društvom Auctor sklopio ugovor o savjetovanju i pružanju investicijskih usluga. Time je odabrao investicijskog savjetnika za završnu fazu razmatranja mogućnosti restrukturiranja kapitala i duga putem izdavanja vrijednosnih papira.

Nadomak milijunskom prometu je i dionica Ericssona Nikole Tesle. Cijena joj je pala 3,52 posto, na 1.175 kuna.

Nešto više trguje se i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 866.000 kuna prometa, a cijena joj stagnira na 226,53 kune.

U međuvremenu, najava isplate dividende Privredne banke Zagreb (PBZ), u visini od 29,09 kuna po dionici, privukla je pozornost investitora na tu, ali i na dionicu Zagrebačke banke. Investitori se naime nadaju sličnoj objavi i iz Zagrebačke banke, dodaje Rinkovec.

PBZ je najavio isplatu dividende najkasnije do 28. svibnja, a pravo na isplatu imat će svi imatelji dionice na dan održavanja Glavne skupštine, koja je najavljena za 29. ožujka.

Ujedno, danas je PBZ najavila da će pripojiti Međimursku banku, a planirani datum spajanja je 30. studeni ove godine.

Cijena dionice Privredne banke porasla je 1 posto, na 500 kuna, uz skroman promet. Dionica Zagrebačke banke poskupjela je 0,65 posto, na 41,84 kune.

Od ostalih poslovnih vijesti, Atlantic grupa jutros je izvijestila da je u 2011. godini ostvarila prihode od prodaje od 4,72 milijarde kuna, što je rast od 4,8 posto u odnosu na pro-forma konsolidirane prihode od prodaje u 2010. godini, koji uključuju i rezultate Droge Kolinske.

Istodobno, normalizirana neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 19,7 milijuna kuna, što je 82,5 posto manje u odnosu na pro-forma neto dobit ostvarenu u 2010. godini.

Cijena te dionice u blagom je minusu, za 0,35 posto i iznosi 500 kuna, a dosad je njome protrgovano 53,6 tisuća kuna.

Na europskim burzama indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, tako da je trenutno pariški CAC u plusu 0,02 posto, a londonski Fte 0,23 posto, dok je frankfurtski DAX u minusu 0,3 posto.

„Bolji od očekivanja Ifo indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj unio je jutros optimizam na europske burze, no nešto kasnije objavljena je procjena Europske komisije da će ove godine eurozona ponovno uroniti u recesiju, što je ograničilo dobitke“, zaključuje Rinkovec.

Poslovno povjerenje u Njemačkoj u veljači je poboljšano četvrti mjesec zaredom, pokazuje Ifo indeks, koji je porastao sa siječanjskih 108,3 na 109,6 bodova.

Europska komisija, pak, procijenila je danas da je gospodarstvo eurozone na putu nove recesije, po drugi put u posljednje tri godine. Po najnovijim procjenama Komisije, zabilježit će pad aktivnosti za 0,3 posto, dok će ono EU-a stagnirati.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙