FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: tržište nema snage za daljnji rast

Autor: scvi
NEW YORK, 22. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica ostale gotovo nepromijenjene jer je vijest o novoj pomoći Grčkoj bila očekivana, a ulagače počinju zabrinjavati visoke cijene nafte koje bi mogle nagristi zarade kompanija.

Dow Jones ojačao je 15 bodova, ili 0,12 posto, na 12.965 bodova, a S&P 500 indeks 0,07 posto, na 1.362 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 2.948 bodova.

Jučerašnja odluka ministara financija eurozone o odobravanju nove pomoći Grčkoj od 130 milijardi eura nije znatnije utjecala na tržište jer je to već ugrađeno u cijene, kažu analitičari.

Ipak, u jednom se trenutku Dow Jones probio iznad psihološki važne razine od 13.000 bodova. Tu nije bio još od svibnja 2008. godine, kada je stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila svega 5,4 posto, a Lehman Brothers je još bila solventna investicijska banka.

No, iznad 13.000 bodova Dow se jučer zadržao samo 30-ak sekundi, a potom je ponovno zaronio ispod te granice jer nema vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica.

„Unatoč vijestima o Grčkoj, može se očekivati manji prodajni pritisak s obzirom na snažan rast cijena dionica posljednjih mjeseci“, kaže Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson.

Od početka godine Dow Jones indeks porastao je oko 6, a S&P 500 više od 8 posto. Taj uspon zahvaljuje se dobrim američkim makroekonomskim podacima i nadi u rješavanje europske dužničke krize.

No, recesija u Japanu i mnogim europskim zemljama, kao i usporavanje rasta kineskog gopsodarstva ne ostavljaju puno prostora za nastavak rasta cijena.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 5.928 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 posto, na 6.908 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 3.465 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙