FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprez uoči odluka Feda

Autor: scvi
NEW YORK, 25. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Uoči odluke američke središnje banke Fed o monetarnoj politici i objava novih tromjesečnih financijskih izvješća kompanija, američki terminski indeksi danas su oslabili, ukazujući na oprez investitora.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 13,30 sati u minusu 45 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 4,5 bodova te je bio ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Tehnološki Nasdaq, pak, bio je u plusu 9,25 bodova, ponajviše zbog skoka cijene dionice Applea za više od 7 posto.

Taj proizvođač popularnog iPhonea izvijestio je o 118 posto višoj dobiti u zadnjem lanjskom tromjesečju, te 73 posto višim prihodima od prodaje iPhone 4S.

„Podaci iz Applea pokazuju da unatoč globalnoj recesiji ljudi i dalje žele precijenjeni iPhone 4S, i to toliko da se u Appleu nisu čak potrudili ni izmijeniti mu vanjski izgled u odnosu na prethodni model“, kaže Jonathan Bristow, broker bi investicijskom društvu Valbury Capital.

Međutim, tržišta su neugodno su iznenadili poslovni rezultati švedskog Ericssona - pad dobiti za 65 posto u zadnjem lanjskom tromjesečju i stagnacija prihoda. Zbog toga je cijena Ericssonovih dionica na burzi u Stockholmu potonula 14 posto.

Wall Street je pod pritiskom loših vijesti i iz eurozone. Britansko gospodarstvo u zadnjem lanjskom tromjesečju palo je 0,2 posto, signalizirajući da je pred Britanijom recesija s dvostrukim dnom.

Nema još ohrabrujućih vijesti niti u vezi restrukturiranja grčkih dugova. U Parizu su se danas sastali grčki kreditori iza zatvorenih vrata, da bi raspravili na koji način i da li uopće nastaviti razgovore u vezi restrukturiranja duga te zemlje.

Nove smjernice investitori očekuju iz Feda, nakon zasjedanja njegova Vijeće za operacije na otvorenom tržištu.

Oprezni su i pred objavu podatka o prodaji postojećih kuća u SAD-u, koji bi trebao pokazati kakva je situacija na američkom tržištu nekretnina.

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale, ponajviše jer su ulagače razočarali poslovni rezultati Ericssona. Londonski Ftse trenutno je u minusu 0,71 posto, frankfurtski DAX 0,65 posto, a pariški CAC 0,62 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙