FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ATENA - Grčki parlament odobrio je u ponedjeljak nepopularne mjere štednje kako bi osigurao pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda te izbjegavanje bankrota. Prije glasovanja u parlamentu o toj odluci, na ulicama Antene izbili su veliki neredi u kojima su neke zgrade zapaljene, a ima i ozlijeđenih. Protesti su se proširili i po drugim grčkim gradovima, ali i na turistička odredišta poput otoka Krete i Krfa. Premijer Lucas Papademos poručio je da se takvi protesti neće tolerirati te pozvao na zaustavljanje nereda. Usvojeni zakon Grčkoj bi, smanjenjem plaća, mirovina i otpuštanjima, trebao uštedjeti 3,3 milijarde eura i osigurati da izbjegne bankrot idućeg mjeseca.

GIGLIO - Vađenje goriva iz olupine kruzera Coste Concordije koji se prije mjesec dana nasukao pred zapadnom obalom Italije počelo je u nedjelju predvečer.

Operacija uklanjanja više od 2300 tona goriva iz broda nekoliko je puta bila odgođena zbog potrage za preživjelima, a potom i zbog lošeg vremena. "Konačno imamo pogodno vrijeme, počeli smo", rekao je Bart Huizing iz nizozemske tvrtke SMIT, koju je vlasnik broda angažirao za uklanjanje goriva. Talijanska služba civiline zaštite je objavila je da će operacija pražnjenja 15 spremnika goriva Costa Concordije vjerojatno trajati 28 dana, ukoliko će more biti mirno. Costa Concordia se nasukala pred toskanskim otokom Gigliom 13. siječnja, a u brodolomu je poginulo najmanje 17 ljudi, a još ih se 15 vode kao nestali.

LJUBLJANA - Hakerska skupina Anonymous u nedjelju je "napala" više internetskih stranica pojedinih ustanova u Sloveniji, ponavljajući poziv slovenskoj vladi da zamrzne ratifikaciju sporazuma o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) koji je Slovenija već potpisala. Tijekom popodneva bile su privremeno blokirane web-stranice općine Ljutomer, banke Probanka, nacionalne organizacije za zaštitu prava potrošača, zatim internetske stranice slovenske autorske agencije i neke druge. Navečer je napadnuta i srušena web-stranica Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik novi premijer Janez Janša.

Simpatizeri Anonymousa u Sloveniji najavili su nove proteste protiv ACTA-e za petak u Ljubljani, a istog dana o pitanju tog sporazuma na inicijativu oporbene stranke Pozitivna Slovenija trebao bi raspravljati i slovenski parlament.

ZAGREB/LONDON - Francuski crno-bijeli film "Umjetnik", posveta hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, uvjerljivi je pobjednik dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) održanoj u London Royal Operi sa sedam osvojenih priznanja, uključujući za najbolji fim, redatelja, glavnog glumca i scenarij. Najboljim glavnim glumcem proglašen je Jean Dujardin u "Umjetniku", dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Meryl Streep za portret bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna lady". U kategoriji najboljeg redatelja pobijedio je Michel Hazanavicius ("Umjetnik"), koji je dobio i nagradu kao pisac najboljeg originalnog scenarija. U kategoriji adaptiranog scenarija nagradu su dobili Bridget O'Connor i Peter Straughan za film "Dečko, dama, kralj, špijun". Nagrade za najbolje sporedne glumce osvojili su Christopher Plummer ("Početnici") i Octavia Spencer ("Tajni život kućnih pomoćnica"). Nagradu za najbolji britanski film dobio je "Dečko, dama, kralj, špijun", dok su najboljim britanskim debitantima proglašeni redatelj Paddy Considine i producent Diarmid Scrimshaw za film "Tyrannosaur". Najboljim stranim filmom proglašen je "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara. Martin Scorsese primio je posebnu nagradu britanske akademije, BAFTA Fellowship koja se dodjeljuje pojedincu za njegov poseban doprinos filmu, dok je John Hurt dobio nagradu za izniman doprinos britanskoj kinematografiji.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙