FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 5. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

HELSINKI

Finci su u nedjelju počeli glasovati u drugom krugu predsjedničkih izbora između dvojice kandidata, bivšeg konzervativnog ministra Saulija Niinista koji ima bolje izglede i liberalnog Pekke Haavista iz stranke zelenih. Birališta su otvorena u 9.00 sati po mjesnom vremenu (8.00 sati po srednjoeuropskom) a zatvaraju se u 20.00 sati. Konačni rezultati znat će se dva sata poslije. Bivši ministar financija iz stranke Nacionalne koalicije Sauli Niinisto (63) trebao bi nadmoćno pobijediti. Sve ankete daju mu barem 60 posto glasova, što je velika prednost pred suparnikom Pekkom Haavistom, (53), kandidatom Zelene lige koji otvoreno priznaje svoju homoseksualnost. Među ovom dvojicom nema većih razlika, obojica su se zauzimala za europska načela u predizbornoj kampanji za predsjedničku dužnost, instituciju s ograničenim ovlastima. Predsjedničke ovlasti u Finskoj smanjene su zadnjih godina, osobito što se tiče Europske unije i lani su prenijete na premijera.

BEJRUT

U sukobima u Siriji poginulo je u subotu 48 osoba, među kojima 24 civila i 18 vojnika regularne vojske, priopćio je u noći na nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). U sukobima su poginula i šestorica dezertera, po tom priopćenju OSDH-a. Ovo su nove žrtve pošto je više od 230 civila poginulo u bombardiranju režimskih snaga u noći na subotu u Homsu, u središtu Sirije, izvijestili su aktivisti. Sirijske vlasti niječu bombardiranje Homsa i odgovornost pripisuju "naoružanim skupinama", što opetuju od početka prosvjeda.

PEKING

U najnovijem nizu samospaljivanja u znak prosvjeda protiv kineske vlasti u jugozapadnoj su se Kini zapalila tri Tibetanca, prenosi britanska agencija Reuters u nedjelju pozivajući se na Radio Slobodnu Aziju. Tibetanci su se zapalili u petak u okrugu Seda u pokrajini Sečuan. Jedan od njih preminuo je, a dvojica su teško ozlijeđeni, javio je radio. "Radio Slobodna Azija" je, pozivajući se na tri izvora, od kojih jedan živi u egzilu, javio da su Tibetanci prije no što su se spalili tražili slobodu za Tibet i povratak tibetanskog budističkog duhovnog vođe Dalaj lame iz egzila. S najnovijim incidentom broj Tibetanaca koji su se u posljednjih 11 mjeseci zapalili popeo se na 19, od kojih je najmanje 13 umrlo od samospaljivanja. Većina među njima su budistički redovnici i redovnice.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙