FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

NEW YORK - Premijer Katara Ahmed ben Jasem al-Tani tražio je u utorak od Vijeća sigurnosti UN-a da zaustavi "ubilački aparat" sirijskog režima i okonča "humanitarnu tragediju". On je zaželio da Vijeće usvoji rezoluciju koja bi podržala odluke Arapske lige i optužio režim Damaska da ubija vlastiti narod. "Ne tražimo vojnu intervenciju, nismo za promjenu režima, već se zalažemo za gospodarske pritiske da sirijski režim shvati. Stanje u Siriji je prijetnja za cijelu regiju", ocijenio je. On je govorio pred ministrima vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije, Hillary Clinton, Alainom Juppeom i Williamom Hagueom koji su došli u Vijeće izvršiti pritisak u korist rezolucije UN-a u Siriji, nakon deset mjeseci represije u kojoj je poginulo najmanje 5.400 ljudi.

MONTREAL - Kanada je smanjila broj diplomata u svom veleposlanstvu u Siriji i zadržala samo neophodno osoblje radi sve veće nestabilnosti u toj zemlji, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova John Baird. "Kanadska veleposlanstvo ostaje otvoreno i nastavlja obavljati ograničene djelatnosti u Damasku i Alepu, posredovanjem honorarnog konzula", rekao je on u priopćenju. "Radi ograničenja kretanja i zbog stalnog pogoršanja sigurnosnih uvjeta, znatno je smanjena naša sposobnost da pomognemo Kanađanima koji se nalaze u zemlji", dodao je.

WASHINGTON - Odluka haićanskog suca da uputi bivšeg diktatora Jeana-Claudea Duvaliera na sud zbog pronevjere novca a ne zbog zločina protiv čovječnosti je "poricanje pravde", ocijenila je udruga Human Rights Watch. Bivšem diktatoru Haitija, je trenutačno određen kućni pritvor u Port-au-Princeu, a zatraženo je da mu se sudi zbog pronevjere novca tijekom njegovog mandata ( 1971.-1986.), a u obzir nisu uzete tužbe zbog zločina protiv čovječnosti . Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava je iz Ženeve u utorak obznanio duboko razočarenje i zabrinutost odlukom tog suca. Teška kršenja ljudskih prava, koja uključuju mučenja, silovanja, vansudska pogubljenja tijekom režima Duvalier, su obilno dokumentirale međunarodne i haićanske organizacije za ljudska prava, istaknuo je glasnogovornik Rupert Colville.

BUENOS AIRES - Argentina je ocijenila da Velika Britanija militarizira spor oko Malvina, oje britanci zovu Falklandima i izrazila žaljelje zbog skorog dolaska princa Williama u uniformi, navelo je u utorak argentinsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. "Argentina odbacuje britanski pokušaj militariziranja sukoba u vezi kojeg su se Ujedinjeni narodi izjasnili više puta i naveli da dvije zemlje moraju riješiti to pitanje u bilateralnim pregovorima", naglašava se u priopćenju ministarstva nakon što je London u utorak najavio slanje razarača u "rutinsku misiju". "Princ William stiže na Malvine kao član oružanih snaga svoje zemlje", nastavlja ministarstvo. "Argentinski narod žali što nasljednik krune stiže na tlo domovine u uniformi osvajača, a ne s mudrosti državnika koji rade u službi mira i dijaloga među narodima", dodaje se. Falklandski otoci s 3.000 stanovnika, su pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva od 1833. Tamo je raspoređeno tisuću britanskih vojnika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙