FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ATENA

Grčka se nada da će ministri financija eurozone, koji će se sastati u četvrtak navečer u Bruxellesu, donijeti pozitivnu odluku o planu pomoći Grčkoj, rekao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos u petak, dan nakon što grčki čelnici nisu uspjeli u potpunosti dogovoriti program štednje i reformi. "Odlazim u Bruxelles s nadom da će euroskupina donijeti pozitivnu odluku u pogledu novog plana pomoći", rekao je Venizelos u petak rano ujutro nakon maratonskog sastanka o mjerama štednje s premijerom Lucasom Papademosom i izaslanstvima Europske unije (EU), Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Ateni. Taj sastanak u noći na četvrtak je uslijedio nakon sastanka čelnika tri grčke vladine stranke u srijedu navečer koji su osam sati razgovarali s Papademosom o odobrenju novih mjera štednje koje traže vjerovnici zemlje, kao uvjet za deblokiranje novog paketa od 130 milijardi eura. Venizelos je kazao da su čelnici triju stranaka postigli dogovor o gotovo svim potrebnim mjerama, ali je preostala jedna sporna točka. Venizelos nije rekao o kojemu je spornom pitanju riječ, ali izvori navode da je glavni kamen spoticanja bilo pitanje mirovinske reforme i dodatnih smanjenja mirovina.

DAMASK

Arapska liga će poslati svoju spornu promatračku misiju u Siriju gdje je vojska u srijedu neprekidno granatirala pobunjenički grad Homs u kojem je poginulo 50 ljudi, iako se predsjednik Bašar al-Asad obvezao svom savezniku Rusiji da će prekinuti krvoproliće. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio je da mu je šef Arapske lige Nabil al-Arabi rekao da ta organizacija namjerava poslati svoje promatrače u Siriju, te je zatražio suradnju UN-a u toj novoj misiji. "Predložio je zajedničku misiju u Siriji, sa zajedničkim specijalnim izaslanikom", dodao je Ban i precizirao da će o to pitanje sljedećih dana biti podastrijeto Vijeću sigurnosti UN-a. Ruski i kineski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti je Ban ocijenio "katastrofalnim" za sirijski narod i dodao da veto podržava Damask u pooštravanju rata protiv vlastitog naroda.

MOSTAR

Još dvije osobe preminule su u srijedu od posljedica smrzavanja u BiH nakon posljednjeg hladnoga vala koji je zajedno sa obilnim snijegom prouzročio velike probleme u toj državi. Kako su u četvrtak izvijestili mediji u BiH, 90-godišnja starica Mara Bokan iz mjesta Gornjih Garevaca kod Prijedora prva je žrtva smrzavanja na području te regije. Beživotno tijelo starice, koja je živjela sama, pronašli su susjedi. Snijeg i niske temperature odnijele su i prvi ljudski život na području Tuzlanske županije. Riječ je o Zilafetu Čergiću iz mjesta Banovića koji se smrznuo ispred obiteljske kuće. Brojna naselja u BiH, ponajviše na području istočne Bosne i u Hercegovini, prometno su i dalje odsječena od svijeta te je u prekidu napajanje električnom energijom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙