FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KABUL

Talibani se uz potporu pakistanske tajne službe spremaju ponovo preuzeti kontrolu u Afganistanu nakon odlaska međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a, piše u srijedu britanski Times pozivajući se na tajno američko izvješće. Glasnogovornik ISAF-a potpukovnik Jimmie Cummings potvrdio je postojanje takvog dokumenta ali je rekao da se ne radi o strateškoj studiji već o kompilaciji iskaza dobijenih od talibanskih zarobljenika. Reuters ocjenjuje da bi taj dokument ipak mogao predstavljati važan pokazatelj stava talibanskih snaga o tome kako se razvija sukob koji traje već 11 godina i da bi mogao osnažiti mišljenje talibanske tvrde struje o tome da ne treba pregovarati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem. U dokumentu koji citira Times, i za koji kaže da su ga sastavili američki vojni stručnjaci u zrakoplovnoj bazi Bagram, navodi se da pakistanska obavještajna služba ISI pomaže usmjeravati talibanske napade na zapadne snage u Afganistanu.

ISLAMABAD

Pakistan je u srijedu odbacio zaključke tajnog izvješća NATO-a koje je otkrio britanski tisak a u kojima se optužuje pakistanske posebne službe da pomažu talibanskim ustanicima u susjednom Afganistanu. Te je informacije Pakistan ocijenio "neutemeljenim" i "nedostojnim komentara". "Sve to je neutemeljeno, da budemo umjereni. Vodimo politiku neuplitanja u Afganistanu i čekamo od drugih zemalja da se strogo drže tog načela", izjavio je glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Abdul Basit. "Podržavamo također proces pomirenja u Afganistanu koji provode Afganistanci. Pakistan je jako patio zbog dugog afganistanskog sukoba. U našem je interesu imati stabilan i miran Afganistan, i toga smo iznimno svjesni", dodao je on.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dobio je novi mandat na čelu svoje stranke Likud, pošto je na unutarstranačkim izborima pobijedio ultranacionalističkog kandidata Moshea Feiglina koji se protivi procesu zemlja-za-mir s Palestincima. Prvi rezultati objavljeni u srijedu, dan nakon izbora, pokazuju da je Netanyahu dobio premoćnu većinu na stranačkim izborima. Sljedeći parlamentarni izbori u Izraelu bi se trebali održati 2013. godine, a ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će Likud na tim izborima pobijediti. "Zahvaljujem vam na povjerenju i novoj potpori koju ste mi dali", kazao je Netanyahu u pobjedničkom govoru u Tel Avivu, nakon objave rezultata. Glasnogovornik stranke rekao je da je Netanyahu, prema sadašnjim rezultatima, dobio 80 posto glasova.

PEKING

Svih 25 kineskih radnika koje su u utorak oteli egipatski beduini u tvornici cementa na Sinaju, oslobođeno je, objavilo je u srijedu kinesko veleposlanstvo u Kairu. "Mogu potvrditi da je svih 25 oslobođeno. Vlasti vode brigu o njima i smješteni su u prostorije vojske", izjavio je dužnosnik kineskog veleposlanstva. Istaknuo je da su kineski radnici dobro. Ti su tehničari i inženjeri, u pratnji prevodioca, bili zaposleni u tvornici koja pripada vojsci u Lehfenu, u središnjem dijelu Sinaja. Beduini su ih oteli kako bi zatražili oslobađanje petorice svojih kolega zatočenih zbog atentata na poluotoku između 2004. i 2006., rekao je dužnosnik sigurnosti. Zasad nisu poznate druge okolnosti oslobađanja kineskih radnika.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙