FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 4. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Zbog gustog snijega koji je cijele noći između petka i subote padao u većem dijelu Bosne i Hercegovine u subotu se krajnje otežano prometuje gotovo svim cestama u toj zemlji a nadležne su službe pozvale da se ne putuje bez iznimne potrebe. Općinske službe civilne zaštite uputile su javni poziv svom radno sposobnim građanima da se prijave radi sudjelovanja u rašćišćavanju snijega jer komunalne službe nisu u stanju to same učiniti. Odlukom nadleženog ministarstva nastava u svim školama u Sarajevu prekinuta je već u petak poslije podne a o tome hoće li biti nastavljena narednog tjedna odlučit će se u ponedjeljak ovisno o razvoju vremenskih prilika. Vremenske prilike otežavaju i iznimno niske temperature koje su niže od deset stupnjeva ispod nule.

KABUL - Najmanje 3021 civil poginuo je tijekom 2011. u Afganistanu, što je najveći broj poginulih civila od početka akcije zapadnih zemalja protiv talibana 2001. godine, objavila je u subotu Misija UN-a u Afganistanu (UNAMA). Broj poginulih civila raste već četvrtu godinu a u odnosu na 2010. kad je stradalo 2790. osoba narastao je za osam posto. Za smrt civila, prema UNAMA-i, u 77 posto slučajeva odgovorni su talibani i ostale pobunjeničke skupine, 14 posto savezničke snage i afganistanske snage reda dok se 9 posto ne može pripisati nijednoj strani. Više od 1000 osoba stradalo je od improviziranih eksplozivnih naprava a 15 posto poginulih civila ubili su napadači samoubojice, navodi se u izvješću.

NEW YORK - Petnaest članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u subotu o planu rezolucije koji osuđuje represiju u Siriji, a sadrži nekoliko većih ustupaka Rusiji, saveznici Damaska. Ni nakon deset mjeseci nasilja u kojem je poginulo najmanje 6.000 ljudi, Vijeće nije uspjelo usvojiti rezoluciju o Siriji. Prethodni tekst je u listopadu blokiran ruskim i kineskim vetom. Jedan diplomat je vrlo neizvjesnim ocijenio ishod sastanka, koji počinje u 10 sati po mjesnom vremenu (16 sati po srednjoeuropskom). "Svatko mora preuzeti svoje odgovornosti. Vidjet ćemo hoće li Rusija uložiti veto nakon što je u Siriji (noćas) ubijeno više od 200 ljudi", rekao je. Najmanje 2i7 oporbenjaka je ubijeno u noći između petka i subote u Siriji dok su prosvjedovali protiv režima, prema sirijskom uredu za ljudska prava.

PEKING - Njemačka kancelarka Angela Merkel je završila u subotu posjet Kini tijekom kojeg se trudila uvjeriti svoje domaćine u stabilnost eura i sposobnost Europe da nadvlada dužničku krizu, izvijestila je u subotu agencija Xinhua. Tijekom trodnevnog posjeta drugom gospodarstvu svijeta, Mekrel je hvalila prednosti jedinstvene valute i tražila od Kine da izvrši pritisak na Iran i osudi Siriju u UN-u. Angela Merkel završila je svoj službeni posjet boravkom u kantonu gdje je sudjelovala na trgovinskom forumu s kineskim premijerom Wen Jiabaom koji je izjavio da Kina nema ni namjeru ni mogućnosti "kupiti Europu". Prema neslužbenim podacima, Kina je vlasnik više od 550 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica europskih država.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙