FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Ministri financija zemalja članica eurozone okupili su se u četvrtak navečer u Bruxellesu kako bi razgovarali o mogućnosti deblokiranja novog programa pomoći Grčkoj. Ministri financija su se sastali nakon što je u Ateni grčka vlada pristala na dogovor s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o reformama nužnima za dobivanje novoga paketa financijske pomoći. "Mislim da večeras nećemo imati definitivnu i konačnu odluku", izjavio je po dolasku na sastanak predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker. Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn rekao da je u četvrtak u Ateni postignut "načelni dogovor na razini eksperata" između grčke vlade i tzv. trojke - Europske središnje banke, Komisije i Međunarodnog fonda o novom programu proračunskih ušteda.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša, o potvrđivanju čije vlade će parlament odlučivati u petak, izjavio je u četvrtak za Slovensku televiziju da će njegova vlada morati smanjiti javnu potrošnju za sedam posto, te proračunski deficit smanjiti za 800 milijuna eura već u ovoj godini, kako bi omogućila financijsku stabilizaciju i stvorila pretpostavke za daljnji razvoj. Janša je kao glavno područje gdje može doći do smanjenja troškova naveo smanjivanje javnog sektora, te racionalizaciju državnog aparata na razinu koja je primjerena slovenskom BDP-u i mogućnostima. "Sa ovakvim prihodima, a bez zaduživanja, mi ne možemo održavati ovoliki javni sektor", rekao je Janša, najavljujući "meke oblike" otpuštanja i prekvalifikaciju zaposlenih u dijelu javnog sektora, kako bi se oni kasnije mogli zaposliti u gospodarstvu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama osudio je u četvrtak "strašno krvoproliće" koje se, po njegovim riječima, trenutačno događa u Siriji i rekao je da će ga Sjedinjene Države i Italija zaustaviti, nakon susreta u Bijeloj kući s talijanskim premijerom Mariom Montijem. "Obojica želimo u Siriji zaustaviti strašno krvoproliće kojemu smo svjedoci" i želimo da se "vlada koja je napala vlastiti narod" smijeni, rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu, nakon susreta s Montijem. Više od 80 ljudi ubijeno je u četvrtak u Siriji, među kojima je velik broj civila što ih je režim predsjednika Bašara al-Asada pobio u Homsu, pobunjeničkom uporištu u središtu zemlje, dok UN predviđa "pogoršanje" sukoba zbog nepostojanja međunarodnog konsenzusa.

ALŽIR - Alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika sazvao je parlamentarne izbore u zemlji, koji će imati samo jedan krug, za 10. svibnja. "Novu etapu političkih reforma počinjemo održavanjem parlamentarnih izbora 10. svibnja 2012., sukladno novom izbornom zakonu koji je stupio na snagu", rekao je u obraćanju naciji, podsjetivši na obvezu provedbe političke reforme koju je preuzeo 15. travnja prošle godine. Na sjednici vlade u utorak kojom je predsjedao, odlučeno je da se broj zastupnika u alžirskoj Narodnoj skupštini poveća sa 389 na 462.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙