FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. veljače 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BRUXELLES - Europska unija je preko svoje visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku i preko predsjednika svog parlamenta izrazila žaljenje zbog ruskog i kineskog veta u UN-ovu Vijeću sigurnosti na rezoluciju kojom se osuđuje nasilje u Siriji, te zatražila odlazak režima predsjednika Bašara al-Asada. "Iskreno žalimo što zbog ponovnog veta Rusije i Kine Vijeće sigurnosti nije moglo poduprijeti poziv Arapske lige na globalni politički proces koji bi predvodili Sirijci u prilikama bez nasilja", rekla je u priopćenju visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton. "Europska unija će i ubuduće podupirati sve napore zemalja Arapske lige i poziva sve članice Vijeća sigurnosti da ispune svoju obvezu", dodala je Ashton. "Osuđujemo krvoproliće i stojimo uz sirijski narod, protiv tiranskog režima. Pozivamo predsjednika (Bašara) al-Asada da odmah prekine pokolj civila, povuče vojsku iz okupiranih gradova i odstupi kako bi omogućio mirnu tranziciju na dobrobit svog naroda", dodaje se u priopćenju. I predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozvao je međunarodnu zajednicu da se "ujedini", a Rusiju i Kinu da joj se pridruže.

MUENCHEN - Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u subotu na opasnost od građanskog rata u Siriji, pošto su Kina i Rusija u UN-ovu Vijeću sigurnosti odbacile rezoluciju kojom se osuđuje nasilje u toj zemlji. Vrijeme je da Vijeće sigurnosti "odlučno djeluje" u vezi sa Sirijom, poručila je, priznavši da nije bilo moguće riješiti prijepore s Kinom i Rusijom. "Što nam još treba da bismo odlučno djelovali u Vijeću sigurnosti?", upitala se. "Sada moramo djelovati" jer svakim danom raste opasnost od građanskog rata, dodala je. Clinton je ocijenila da odluka o stavljanju veta na rezoluciju Vijeća sigurosti znači "preuzeti odgovornost za strahote koje se događaju u Siriji". "Bez zajedničkog djelovanja s međunarodnom zajednicom bojim se da se na kraju sve ne završi građanskim ratom", kazala je. No "ako se Asadov režim ozbiljno izloži pritisku... može se dogoditi tranzicija kakva trenutačno počinje u Jemenu". Odgovarajući na pitanje o mogućnosti vojne intervencije u Siriji Clinton je rekla: "Ne, vojna intervencija je potpuno isključena. To smo jasno govorili od samog početka".

SEVILLE - Alfredo Perez Rubalcaba, bivši potpredsjednik vlade koju je na parlamentarnim izborima u studenom potukla desnica, izabran je u subotu za glavnog tajnika Španjolske socijalističke stranke (PSOE) na glasovanju njezinih izaslanika okupljenih na 38. saboru u Sevilli. "Alfredo Perez Rubalcaba izabran je na saboru za novog glavnog tajnika Španjolske radničke socijalističke stranke", objavio je socijalistički predsjednik andaluzijskog parlamenta Jose Antonio Grinan nakon dugog prebrojavanja glasova. Perez Rubalcaba (60) dobio je 487 glasova, a bivša ministrica obrane Carme Chacon (40) 465, u izjednačenoj utrci. Novi predsjednik koji je na toj dužnosti zamijenio Josea Luisa Rodrigueza Zapatera ima tešku zadaću da osnaži stranku koju nagriza unutarnja kriza nakon izbornog poraza, najgoreg u njezinoj povijesti, na prijevremenim izborima u studenom na kojima su apsolutnu većinu u parlamentu prepustili Narodnoj stranci desnog centra Mariana Rajoyja.

WASHINGTON/ZAGREB - Pripadnici američke parkovne policije pročešljali su u subotu šatore prosvjednika iz pokreta "Okupirajmo Washington" u parku McPherson u središtu glavnog grada SAD-a, uklanjajući one koji krše propise o zabrani kampiranja i uhitivši šest prosvjednika. Većina vlasnika srušenih šatora i drugi prosvjednici nisu pružali otpor policiji, izuzev šestorke koja je uhićena zbog kršenja javnog reda i prelaska policijske zaštitne linije, izvijestio je CNN. Parkovna policija u interventnoj opremi prvi put je ušla u park u subotu u zoru, rekavši da nisu tamo zbog rastjerivanja prosvjednika, već da provjere poštivanje propisa o "zabrani kampiranja". Tada je došlo do manjeg sukoba između prosvjednika i policije. Intervencija je uslijedila nakon što je savezni sudac u utorak odbacio zahtjev prosvjednika u Washingtonu da zabrani parkovnoj policiji provedbu zabrane kampiranja u parku McPherson i na obližnoj Freedom Plaza-i.

HAVANA - Fidel Castro predstavio je prva dva sveska svojih sjećanja u obliku razgovora s novinarkom Katiuskom Blanco u kojima opisuje svoj život od djetinjstva do 1958., uoči pobjede revolucije, piše u subotu tamošnji tisak. "Želim iskoristiti ovaj trenutak, jer sjećanje blijedi", rekao je otac kubanske revolucije, kojemu je 85 godina, uzvanicima na predstavljanju djela u petak u Kongresnoj palači u Havani, u nazočnosti ministra kulture Abela Prieta, predsjednika Društva književnika i umjetnika Miguela Barneta i Katiuske Blanco. Djelo je objavljena pod naslovom "Guerrillero del Tiempo" (Ratnik vremena). U tim razgovorima na tisuću stranica Castro se povjerio Blanco da voli "stare satove, stara zrcala i stare čizme, ali u politici voli samo nove stvari". Po brazilskim diplomatskim izvorima, Castro je dva sveska najnovije knjige darovao brazilskoj predsjednici Dilmi Rousseff u prigodi njezina posjeta Kubi prije nekoliko dana.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙