FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu Grčka i poslovni rezultati kompanija

Autor: neba
NEW YORK, 6. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu će i ovoga tjedna u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, kao i pregovori o restrukturiranju grčkih dugova, dok se s makroekonomske scene ne očekuju podaci koji bi mogli znatnije usmjeriti tržište.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 1,6 posto, na 12.862 boda, najvišu razinu od svibnja 2008. godine. S&P 500 skočio je, pak, 2,2 posto, na 1.344 boda, najvišu razinu u šest mjeseci, dok je Nasdaq indeks porastao 3,2 posto, na 2.905 bodova, najvišu razinu od prosinca 2000. godine.

Prošlotjedni rast burzovnih indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u petak, nakon što je objavljeno da je u siječnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 243.000, najviše od travnja prošle godine i znatno više od očekivanih 150.000.

No, ovoga tjedna neće biti makroekonomskih izvješća koja bi mogla značajnije usmjeriti tržište. Bit će objavljeni podaci samo o tjednoj nezaposlenosti, raspoloženju potrošača i međunarodnoj razmjeni SAD-a.

„Kada nema značajnijih makroekonomskih izvješća, cijene dionica obično blago rastu. No, vijesti iz Europe o dužničkoj krizi ili rastu prinosa na obveznice članica eurozone mogle bi uznemiriti ulagače“, kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Grčka i njezini kreditori još uvijek pregovaraju o restrukturiranju dugova te članice eurozone, kojoj prijeti bankrot polovicom ožujka, kada joj na naplatu dolaze obveznice vrijedne oko 14,5 milijardi eura.

Dogovor o restrukturiranju grčkih dugova uvjet je da bi Atena dobila drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjegla bankrot. Premda se ulagači nadaju pozitivnom ishodu pregovora, još uvijek postoje i sumnje u to.

„Uvijek postoji opasnost da se svi djelići mozaika ne sklope. U pregovorima će svaka strana nastojati postići najbolje uvjete za sebe i uvijek postoji mogućnost negativnog ishoda“, kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Windham Financial Services.

U fokusu ulagača bit će i nastavak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata, a izvješća će ovoga tjedna objaviti 66 kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa. Među ostalim, Coca-Cola, Walt Disney, Cisco Systems…

Dosad su izvješća objavile 283 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 60 posto nadmašilo očekivanja. To je manje nego u prethodnim kvartalima, kada je to ostvarilo oko 70 posto kompanija, podaci su Thomson Reutersa.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙