FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: tehnički pokazatelji najavljuju daljnji rast, no…

Autor: neba
NEW YORK, 30. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Od početka godine na Wall Streetu su cijene dionica snažno porasle, a tehnički pokazatelji upućuju da bi se trend uspona mogao nastaviti, no ne bez prepreka.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,5 posto, na 12.660 bodova, što je njegov prvi tjedni pad u ovoj godini.

S&P 500 i Nasdaq indeks nastavili su, pak, uzlaznim trendom. S&P 500 ojačao je 0,1 posto, na 1.316 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 2.816 bodova.

Siječanjski uspon cijena zahvaljuje se poboljšanjima u američkom gospodarstvu, no ne dramatičnim. I kompanije su svojim tromjesečnim zaradama nadmašile očekivanja, no po manjoj stopi nego u prethodnim kvartalima. Iz Europe ne stižu dramatično loše vijesti, ali ni dobre.

„Ni jedna dosadašnja vijest nije bila spektakularno dobra, no sve zajedno bile su dovoljno poticajne da bi podržale rast tržišta“, kaže John Schlitz, analitičar u tvrtki Instinet.

Ipak, uspon cijena dionica na najvišu razinu u šest mjeseci postignut je uz nevelik promet, zbog čega postoji sumnja u održivost tog rasta.

S druge strane, tehnički analitičari ukazuju na pojavu 'zlatnog križa', vrlo povoljnog pokazatelja daljnjeg smjera tržišta.

Već u ponedjeljak 50-dnevni pomični prosjek S&P 500 indeksa mogao bi porasti iznad 200-dnevnog pomičnog prosjeka. Ta pojava, poznata kao 'zlatni križ', srednjoročno je vrlo povoljna. U idućih šest mjeseci moglo bi se dobro zaraditi na dionicama s velikom kapitalizacijom.

U posljednjih 50 godina 'zlatni križ' kod S&P 500 indeksa značio je rast cijena dionica u idućih šest mjeseci u osam od 10 puta. Pritom je S&P indeks prosječno porastao 6,6 posto.

To znači da bi u idućih šest mjeseci taj indeks mogao dosegnuti 1.400 bodova, razinu koju nije dohvatio još od polovice 2008. godine.

No, kako pregovori o restrukturiranju grčkih dugova još traju, kako će ovoga tjedna biti objavljeno vrlo značajno izvješće o zaposlenosti u SAD-u i kako je S&P 500 indeks nadomak najviših razina od lanjskog srpnja, dovoljno je prostora da nešto pođe po zlu.

„S&P 500 indeks odbio se od razine otpora na 1.325 bodova. Testirat će se razina od 1.310 bodova, koja predstavlja podršku tržištu. I u tom smo rasponu zasad zapeli“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti pregovori između grčke vlade i njezinih kreditora o restrukturiranju dugova Atene. Očekuje se konačan dogovor, čime bi se ispunili uvjeti za drugi paket međunarodne pomoći Grčkoj i izbjegao njezin bankrot, kada joj u ožujku na naplatu stigne golemi iznos duga po obveznicama.

Očekuju se i novi makroekonomski podaci u SAD-u. U srijedu će Institut za menadžere nabave izvijestiti o kretanju industrijske aktivnosti.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zaposlenosti, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 150.000.

Nastavlja se i sezona kvartalnih poslovnih rezultata, a izvješća će ovoga tjedna, među ostalim, objaviti Exxon Mobil, Amazon, Pfizer, UPS…

Dosad su izvješća objavile 184 kompanije, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 59 posto nadmašilo očekivanja. To je manje nego u prethodnim kvartalima, kada je to ostvarilo oko 70 posto kompanija, podaci su Thomson Reutersa.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙