FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se mirno trgovanje na kraju godine

Autor: scvi
NEW YORK, 30. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas stagniraju, ukazujući da bi trgovanje zadnjeg dana ove vrlo turbulentne godine na Wall Streetu moglo biti mirno.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u plusu 7 bodova, a tehnološki Nasdaq 2,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 je ojačao 2 boda te je bio u skladu s fer vrijednosti, matematičkom formulom kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Investitori će rado brzo zaboraviti ovu burzovnu godinu. Najblaže rečeno, bila je vrlo volatilna. Od razornog potresa i tsunamija u Japanu do produbljivanja europske dužničke krize, sve je to utjecalo na značajne cjenovne promjene, pa i nije čudno da priželjkuju mirno trgovanje na kraju godine.

Obujam trgovanja cijeloga tjedna je otprilike upola manji od prosječnoga, jer su mnogi trgovci odsutni zbog praznika.

Trgovci napominju da bi slab obujam trgovanja mogao uzrokovati veće oscilacije cijena pojedinih dionica, a one su moguće i zbog uljepšavanja investicijskih portfelja na kraju godine.

„Slab obujam trgovanja mogao bi danas utjecati na veću volatilnost cijena, no zasad se čini da će trgovanje biti mirno. Nemamo jasnih signala u kojem će se smjeru tržište kretati“, kaže Robert Pavlik, strateg pri Banyan Partnersu.

S&P 500 indeks na putu je blagog dobitka ove godine - trenutno je u plusu 0,4 posto. Dow Jones je na dobitku 6,2 posto, dok je Nasdaq u minusu 1,5 posto.

Volatilnost cijena tijekom godine bila je golema – S&P je skočio 9 posto dosegnuvši svoj vrhunac, a zatim se stropoštao 14,5 posto na ovogodišnje dno. Indeks straha VIX otprilike je 28 posto u plusu od početka godine.

„S obzirom na sve što se u svijetu ove godine zbilo, stagnacija burzovnih indeksa na kraju godine za profesionalne investitore ustvari znači pobjedu“, dodaje Pavlik.

Na europskim burzama također se danas slabo trguje. Londonski FTSE indeks trenutno je u plusu 0,1 posto, frankfurtski DAX 0,85 posto, a pariški CAC 0,11 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙