FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 6. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Akademik Vladimir Ibler izjavio je danas kako je činjenica da Europska komisija nije ispunila svoju zadaću određenu Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade te strankama dostavila popis kandidata s kojega bi dogovorom imenovale predsjednika i dva člana Arbitražnog suda. Poznati hrvatski stručnjak za međunarodno pravo podsjetio je pritom da je sporazumom utvrđeno da procedura predviđena Arbitražnim sporazumom počinje teći od datuma potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 9. prosinca 2011. pa su stranke od tog datuma u roku od petnaest dana trebale dogovorom imenovati predsjednika i dva člana Arbitražnog suda, priznate stručnjake međunarodnog prava s popisa kandidata sastavljenog od predsjednika i člana za proširenje Europske komisije. "Budući da nije poštovan rok koji je počeo teći 9. prosinca, dakle još prije puna četiri tjedna, ostali smo bez uporišne točke početka procesnih rokova", izjavio je Hini, dodajući da se time dogodila odgoda provedbe arbitražnog sporazuma za koju se ne zna do kada će trajati. S obzirom na to da je petanaestodnevni rok u kojem su stranke dogovorom trebale imenovati predsjednika i dva člana Arbitražnog suda istekao, Ibler smatra kako predsjednik Međunarodnoga suda (ICJ) "ima pravo i dužnost sada bez odgađanja obaviti svoj zadatak određen arbitražnim sporazumom te imenovati predsjednika i dva člana Arbitražnog suda".

ZAGREB - Akademkinja Alica Wertheimer Baletić izjavila je kako je iznenađena da u prvim naznakama ukupne politike nove hrvatske vlade nije ništa rečeno o populacijskoj politici, posebice zato što smo pred ulaskom u Europsku uniju, a sve zapadnoeuropske zemlje imaju definiranu populacijsku politiku ili šire politiku prema obitelji. "Više puta sam naglašavala držeći se iskustva u zapadnoeuropskim zemljama, napose Francuskoj i Švedskoj, da populacijska ili obiteljska politika predstavljaju sastavni dio ukupne razvojne politike", izjavila je Wertheimer Baletić u razgovoru za Hinu, dodavši da ta politika, primjerice u Francuskoj, ima kontinuitet bez obzira na političku stranku koja u danim uvjetima preuzima vodstvo države. Tako bi trebalo biti u Hrvatskoj, dodala je. Poznata hrvatska demografkinja kaže da vjeruje kako je propust što se ne spominje populacijska politika u novim vladinim programima i obraćanju premijera zastupnicima prilikom potvrđivanja nove vlade u Hrvatskome saboru jer, kako dodaje, radi se o ulaganju u ljudske resurse, u ljudske potencijale, bez kojeg nema poželjnog razvoja. Jedan od bitnih argumenata za potrebu kontinuiteta provođenja stimulativne populacijske politike jest činjenica da su u Hrvatskoj, napose nakon 1990. vezano i uz ratnu agresiju na Hrvatsku i ratne gubitke u Domovinskome ratu, u tijeku dva dugoročna demografska procesa - depopulacija i ubrzano starenje stanovništva. Prema tome, kako naglašava, ne treba posebno objašnjavati što bi za ovu zemlju značilo odustati od brige za reprodukciju stanovništva i radne snage.

ZAGREB - Katolička crkva danas slavi Bogojavljenje ili Sveta tri kralja, kao svetkovinu objavljenja Kristova božanstva. Uoči blagdana običava se blagoslivljati voda kojom se onda škrope kuće vjernika. Blagdanom Isusova krštenja, koji se slavi u nedjelju po Bogojavljenju, završava božićno vrijeme. Kršćani koji Božić slave po julijanskim kalendarom danas obilježavaju Badnjak. Na Badnju večer, koja spaja Badnji dan i Božić, vjernici će se okupiti u crkvama na bogoslužju na kojem će biti posvećeni badnjaci. To je jedan od brojnih božićnih običaja. Na Božić ujutro, prije svitanja, zazvonit će sva zvona na pravoslavnom hramovima objavljujući rođenje Sina Božijeg. Vjernici se pozdravljaju riječima " Hristos se rodi!" i otpozdravljaju:"Vaistinu se rodi!"

POREČ - U požaru koji je sinoć buknuo na komunalnom dijelu lučice Funtana u Poreču u potpunosti su izgorjele dvije barke, dok je treća djelomice oštećena, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

ŠIBENIK Sa srpske pravoslavne crkve Sv. Ćirila i Metoda u Kistanjama rano jutros ukradena je crkvena zastava, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Policija istražuje slučaj.

ZAGREB - U povodu 20. godišnjice osnutka, Hrvatsko-češko društvo (HČD) dodijelilo je prve nagrade zaslužnima za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa i prijateljstva između dvaju naroda. Nagradu "Marija i Stjepan Radić" za životno djelo, zbog iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, dobio je violinist i glazbeni pedagog prof. Zlatko Stahuljak, prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva i prvi hrvatski veleposlanik u Pragu. Nagrade nose imena značajnih osoba iz povijesti hrvatsko-čeških odnosa, odnosno istaknutih pokojnih članova Društva. Nagrađeni su: pročelnica Katedre za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Dubravka Sesar, češki režiser i oscarovac Jiří Menzel, povjesničar dr. Vjenceslav Herout iz Daruvara i Novinsko-izdavačka ustanova Jednota iz Daruvara. Hrvatsko-češko društvo je svojim počasnim članom izabralo češkog kroatista Dušana Karpatskog.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙