FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Rast američkog gospodarstva u trećem je tromjesečju iznosio 1,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, potvrdilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine u konačnim procjenama, čime je blago snižena njegova ranija procjena rasta od dva posto. Revizija naniže iznenadila je ekonomiste koji su očekivali da će konačni podaci potvrditi rast od dva posto. Stanje na tržištu rada se poboljšava, kućanstva nastavljaju trošiti, stanogradnja jača i proizvodnja u tvornicama raste, čime je američko gospodarstvo na dobrom putu da u četvrtom tromjesečju ostvari najmanje 3-postotni rast. To bi bila najviša stopa rasta u najvećem svjetskom gospodarstvu u posljednjih 18 mjeseci. Unatoč reviziji naniže, rast američkog BDP-a na godišnjoj razini u trećem tromjesečju ipak predstavlja napredak u odnosu na drugo tromjesečje kada je gospodarstvo na godišnjoj razini poraslo za 1,3 posto.

RIM - Zastupnici gornjeg doma talijanskog parlamenta Senata u četvrtak su odobrili prijedlog kriznog proračuna vrijedan 33 milijarde eura, čime je taj proračun premijera Marija Montija, kojim bi treće najveće europsko gospodarstvo trebalo vratiti povjerenje tržišta, definitivno stupio na snagu. Paket mjera, koji uključuje smanjenje javne potrošnje, povećanje poreza i mirovinsku refomu, trebao bi preokrenuti trend pada povjerenja tržišta prema Italiji. Promjene u području tržišta rada Montija tek čekaju, jer je tu još mnogo stvari koje treba usuglasiti između poslodavaca, radnika i sindikata, što se vidjelo u snažnoj sindikalnoj reakciji na ovotjednu izjavu ministrice za socijalnu skrb Else Fornero da bi vlada mogla poduzeti mjere koje bi omogućile lakše davanje otkaza radnicima, nakon čega je priznala da je bilo "naivno" to predložiti bez sveobuhvatnije rasprave.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) izrazila je zabrinutost zbog predloženih promjena mađarskog zakona o središnjoj banci, upozorivši da bi mogli potkopati neovisnost mađarskih monetarnih vlasti. U mišljenju koje je usvojilo na sastanku u četvrtak upravno vijeće ECB-a ističe da su predložene promjene potaknule "bojazni da bi ih se možda moglo upotrijebiti radi utjecaja na proces odlučivanja, nauštrb neovisnosti središnje banke". Neovisnost središnje banke upisana je u ugovore o Europskoj uniji, ali se mađarski premijer Viktor Orban nada da će uz potporu dvotrećinske većine zastupnika uspjeti u parlamentu progurati promjene u sastavu MNB-ovih tijela koja donose odluke a s kojima se često sukobljavao oko politike. Mađarski premijer ne skriva nesklonost guverneru MNG-a Andrasu Simoru i vladin prijedlog je da se središnja banka spoji s regulatorom za financijska tržišta, čime bi de facto guverner Simon ostao bez posla jer bi novo tijelo predvodio dužnosnik kojeg bi predložio premijer a imenovao predsjednik.

PEKING - Kineska vlada kritizirala je u četvrtak odluku najvišeg europskog suda o naplaćivanju zrakoplovnim kompanijama dozvola za emisiju ugljičnog dioksida na letovima prema i iz Europske unije, a državni mediji upozorili su da bi to moglo izazvati trgovinski rat. To je trgovinska barijera u ime zaštite okoliša koja će zadati veliki udarac putnicima i međunarodnoj zrakoplovnoj industriji, objavila je državna agencija Xinhua. "Bit će teško izbjeći trgovinski rat usmjeren na oporezivanje zrakoplovne industrije na osnovi ispuštanja stakleničkih plinova“, objavila je agencija čiji komentari općenito odražavaju službenu poziciju vlade. Kritika kineskog ministarstva vanjskih poslova bila je nešto blaža i popraćena pozivom Europskoj uniji na razgovore s drugim vladama o tome što će se dalje dogoditi. "Kina je već puno puta iznijela EU svoje stajalište - da smo protiv jednostranog europskog nametanja" naknade za emisiju štetnih plinova zrakoplova, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

BERLIN - Španjolska tvrtka za uzgoj organskog povrća Frunet, za čije se krastavce sumnjalo da su izvor smrtonosne zaraze enterohemoragijskom bakterijom E.coli ove godine u Njemačkoj, zatražila je visoku odštetu i pripadajuće kamate zbog nanesene štete tom pogrešnom optužbom, objavio je sud u Hamburgu. Frunet, tvrtka sa sjedištem pokraj Malage i 120 zaposlenih, zatražila je od njemačkih vlasti 2,3 milijuna eura odštete. Zdravstvene institucije u Hamburgu, u kojem je u prvoj fazi bilo najviše zaraženih ECEH-om, objavile su 26. svibnja da su krastavci uvezeni iz Španjolske izvor zaraze. Kasnijim laboratorijskim analizama to je opovrgnuto, ali početna upozorenja izazvala su vrlo velike gubitke u zaradi španjolskih proizvođača voća i povrća, najvećih izvoznika u Europi.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima odustao od početnih dobitaka prema dolaru u promjenjivoj trgovini s obzirom da se bliži kraj godine, jer brige oko mogućeg intenziviranja krize u eurozoni u idućoj godini okreću ulagače prodaji jedinstvene europske valute nakon svakog jačanja. Euro je tako nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3120 dolara, da bi se potom povukao na 1,3070 dolara, što znači da je na dnevnoj razini u plusu tek 0,1 posto. Drži se i dalje iznad najniže razine u 11 mjeseci od 1,2945 dolara, na koju se spustio prošli tjedan. Dolar nije zabilježio veće promjene ni prema jenu te se njime trgovalo po 78,10 dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙