FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanje kineskih ulaganja i europski summit poduprli europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 9. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u petak u neujednačenoj trgovini nakon što su europski čelnici dogovorili strože proračunske propise za eurozonu, pri čemu se dobicima posebno izdvajao financijski sektor.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,79 posto na 5.527 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 1,68 posto na 5.973 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 1,93 posto i iznosio 3.155 bodova.

Tržišta su se u petak kolebala između optimizma zbog dogovora europskih čelnika na summitu u Bruxellesu i bojazni da bi britanski otpor mogao dodatno produbiti rascjep u Europi i gurnuti je preko ruba provalije.

Svih 17 članica eurozone i još njih šest koje još žele pristupiti spremne su prihvatiti strože propise o deficitu i dugovima. Činjenica da je Velika Britanija izostavljena iz dogovora i izostali dogovor o neposrednim mjerama kojima bi se ublažio pritisak na tržištima obveznica navode mnoge investitore na sumnju da će rast potrajati.

"Iz onoga što smo dosad vidjeli, ovaj summit nije proizveo čarobno rješenje", izjavio je Gary Jenkins iz tvrtke Fixed Income at Evolution Securities.

Dobro raspoloženje prevladalo je nakon što je jedan izvor za Reuters rekao da kineska središnja banka planira osnovati novo tijelo koje će upravljati s dva investicijska fonda vrijedna ukupno 300 milijardi dolara. Jedan od njih trebao bi biti namijenjen ulaganjima u Sjedinjene Američke Države a drugi bi bio usmjeren na Europu.

Bankarski sektor je u takvim okolnostioma bio među najvećim dobitnicima. Francuske banke Barclays, Royal Bank of Scotland i Lloyds Banking Group ojačale su u rasponu od 3,8 do 4,8 posto. Unicredit je dobio na vrijednosti 4,8 posto, Intesa Sanpaolo za 5,2 posto, a Banco Popolare za 2,2 posto.

Osiguravatelji su također ojačali. Dionice Allianza porasle su za 2,7 posto a dionice AXA-e za 1,8 posto.

Njemačke banke izdvajale su se pak gubicima zbog znatno veće procjene Europske agencije za banke o potrebnom dodatnom kapitalu. Commerzbank je tako pao za 7,56 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 1,48 posto na 8.536 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙