FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u nove vlade u Italiji i Grčkoj poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u četvrtak, predvođene dobicima financijskih institucija eurozone temeljem nada da bi Italija i Grčka, žarišta dužničke krize, mogle dobiti nove vlade i pogurati reforme.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,4 posto na 5.484 boda, indeks frankfurtske burze za 1,7 posto na 5.926 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,1 posto i iznosio 3.109 bodova.

Najnoviji ulazak Europske središnje banke na tržište obveznica i ponovno kupovanje talijanskih obveznica pomogli su sniziti prinose na obveznice, iako je raspoloženje ostalo oprezno a kolebljivost se blago povećala.

Najnovija aukcija talijanskih trezorskih zapisa također je prošla bolje nego što su mnogi očekivali, dodatno popravivši raspoloženje u Italiji, dok u Grčkoj političari pregovaraju o sastavu nove vlade.

Talijanski i grčki burzovni indeksi bili su među najvećim dobitnicima, ojačavši za 2,2 posto odnosno 2,7 posto.

"Možete vidjeti jačanje beta dionica, kao što su financijske, koje dobivaju na vrijednosti s pritokom dobrih vijesti“, kazao je Tom Elliott, globalni strateg iz tvrtke JPMorgan Asset Management.

"Pritom treba takve skokove promatrati u kontekstu, nova vlada bit će samo prvi korak u procesu oporavka Italije u eurozoni."

Najveću podršku indeksima pružale su bankovne dionice. Na dobitku su tako bile dionice Lloyds Banking Group i Royal Bank of Scotland, u rasponu od 1,43 do 1,75 posto. Commerzbank je dobio na vrijednosti 3,06 posto, a Deutsche Bank 1,81 posto. BNP Paribas bio je na dobitku 2,5 posto, a Societe Generale 0,4 posto.

Od talijanskih banaka izdvajale su se dionice Unicredita, Intese Sanpaolo i Banco Popolaream, koje su porasle u rasponu od 5,1 do šest posto.

Izvješća o zaradama kompanija različito su utjecala na dionice, pa je tako francuska banka Credit Agricole, jako izložena u Italiji, oslabila više od jedan posto, nakon što je u trećem tromjesečju zabilježila pad dobiti zbog grčke krize. Nasuprot tome, EADS je nakon objave poslovnog izvješća ojačao 4,5 a Siemens 1,5 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 2,91 posto i iznosio 8.500 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙