FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale uoči samita EU-a

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u četvrtak temeljem nada da će summit Europske unije iznjedriti dugo očekivano rješenje za dužničku krizu u eurozoni a potporu je pružilo i sniženje ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,5 posto na 5.575 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.033 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,1 posto i iznosio 3.179 bodova.

Uoči željno očekivanog europskog summita u petak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je čelnike EU-a da stave na stranu razlike u stavovima i usuglase se u ime spasa eura. Francuska i Njemačka planiraju lobirati za plan izmjena i dopuna ugovora Europske unije vezano za pooštravanje proračunske discipline, koji žele zaokružiti do ožujka.

Analitičari pritom ističu da sporazum o konkretnom planu rješavanja dužničke krize može poboljšati raspoloženje na neko vrijeme, ali da neće bitno smanjiti izglede za sumorno stanje u gospodarstvu u prvih nekoliko mjeseci 2012., što bi moglo utjecati na zaradu kompanija.

"Tržište ne očekuje detalje do vikenda. U tom slučaju ne želi završiti petak s velikom izloženosti pozicijama koje bi se mogle promijeniti u ponedjeljak ujutro", tumači Peter Dixon, ekonomist Commerzbanka.

U međuvremenu je Europska središnja banka (ECB) u skladu s očekivanjima snizila ključne kamatne stope na rekordno niskih jedan posto kako bi poduprla posustalo gospodarstvo u zoni primjene jedinstvene europske valute. Sada se čeka konferencija za novinstvo na kojoj bi ECB-ov čelnik Mario Draghi trebao predstaviti mjere potpore bankama.

U takvom su se okruženju tražile dionice defenzivnih sektora, pa je sektor proizvoda za njegu zdravlja u prosjeku ojačao 1,1 posto i bio je među najvećim dobitnicima. Astrazeneca ojačala je 0,8 posto a GlaxoSmithKline 1,4 posto. Njemački Merck bio je u plusu 1,2 posto a Bayer 0,9 posto.

Rudarski sektor također je bio u plusu, ponajprije zbog poskupljenja bakra. Antofagasta je dobila na vrijednosti 1,4 posto, Eurasian Natural 2,4 posto a Kazakhmys 2,6 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 0,7 posto na 8.664 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙