FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam vezan za summit EU-a podupro europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u petak i na putu su da zabilježe najveći tjedni dobitak u tri godine, poduprte nadama da će sljedećeg tjedna na samitu EU-a biti utanačeno rješanje za dužničku krizu u eurozoni.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 1,6 posto, na 5.574 boda, indeks frankfurtske burze DAX za 1,8 posto, na 6.144 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 2,2 posto i iznosio je 3.197 bodova.

„Raste optimizam da će političke vođe u Europi napokon skupiti glave i doći do razumnog zaključka, te da je ECB spreman pružiti podršku eurozoni", rekao je Richard Jeffrey iz tvrtke Cazenove Capital Management.

Mnogi među najvećim dobitnicima u petak zabilježili su u ovoj godini i najveće gubitke. Tako je francuska baka BNP Paribas skočila 8,4 posto, nakon što je u ovoj godini izgubila na vrijednosti oko 40 posto. Spada među banke koji su otpisale gubitke na državnim obveznicama perifernih članica eurozone.

Commerzbank je ojačao osam posto a Deutsche Bank 5,1 posto. Dionice Barclaysa poskupile su 7,7 posto, a Lloyds Banking Groupa sedam posto.

Europski bankarski sektor u prosjeku je ojačao za 3,4 posto.

Na dobitku je bio i rudarski sektor, zahvaljujući poskupljenju metala, nakon što je koordinirana akcija vodećih svjetskih središnjih banaka, usmjerena na jačanje likvidnosti, poboljšala izglede potražnje. Anglo American bio je u plusu 3,4 posto, Antofagasta 4,5 posto a Arcelor Mittal 3,34 posto. BHP Billiton skočio je pet posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,5 posto i zaključio trgovinu na 8.643 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙