FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački optimizam podupro europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u četvrtak nakon višednevnih gubitaka, poduprte iznenađujućim poboljšanjem njemačkog poslovnog raspoloženja, pri čemu je trgovina bila slabija zbog praznika u Sjedinjenim Državama.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,5 posto na 5.165 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 1,5 posto na 5.541 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 1,7 posto i iznosio 2.871 bod.

Njemačko poslovno raspoloženje popravilo se u studenom po prvi put u gotovo pola godine, sugerirajući da najveće europsko gospodarstvo bolje odolijeva dužničkoj krizi eurozone i previranjima na međunarodnim tržištima nego što su neki mislili.

"To je tržištu dalo poticaj, ali ulagači tragaju za bilo kakvim tračkom svjetla na horizontu. Jedna lasta ipak ne čini proljeće", upozorio je Julian Wentzel, voditelj istraživanja u tvrtki Macquarie.

Naglasio je da su investitori još uvijek zaokupljeni dužničkom krizom eurozone. "Svakim smo danom vjerojatno sve bliže monetarnom rješenju (tiskanja novca)", dodao je.

Bankarski sektor najviše je pridonio rastu indeksa i u prosjeku je bio na dobitku 2,6 posto. Tako je njemačka banka Commerzbank dobila na vrijednosti 7,6 posto.

Automobilski sektor također se oporavio, nakon što su ga u proteklim danima pritisnule bojazni u vezi sa slabim rastom globalnog gospodarstva. U prosjeku je bio na dobitku tri posto. Njemački proizvođač BMW ojačao je 3,4 posto.

Ojačali su i burzovni indeksi iz drugih zemalja eurozone, uključujući onaj portugalski, koji je dobio na vrijednosti 0,8 posto, ignorirajući odluku agencije Fitch o sniženju portugalskog kreditnog rejtinga velike fiskalne neravnoteže i visokih dugova.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je pak trgovinu u minusu 1,8 posto, na 8.165 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙