FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slaba trgovina na europskim tržištima dionica uoči sastanka europskih ministara

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi blago su ojačali u utorak u slaboj trgovini budući da su investitori bili na oprezu uoči sastanka europskih ministara financija koji će raspravljati o mehanizmima za suzbijanje dužničke krize.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,1 posto na 5.320 bodova a na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 3.016 bodova. Frankfurtski DAX bio je u nešto većem plusu, ojačavši 0,4 posto na 5.766 bodova.

Italija je u utorak na aukciji prodala obveznice u vrijednosti blizu gornje granice ciljane razine ali su njezini troškovi zaduživanja dosegnuli najvišu razinu od uvođenja eura nakon što su investitori zatražili više premije kako bi nastavili financirati tu zemlju.

Europski ministari finanacija sastat će se danas i sutra kako bi dogovorili uvjete jačanja kriznog fonda radi sprečavanja širenja krize na tržište obveznica, na kojem su prinosi na talijanske i španjolske obveznice dosegnuli dugoročno neodržive razine.

U utorak su se dobicima izdvajale defanzivne dionice, zbog zabrinutosti za globalne gospodarske izglede. Tako je proizvođač lijekova GlaxoSmithKline dobio na vrijednosti 0,9 posto.

Među pojedinačnim dionicama isticao se i njemački kemijski div BASF, koji je porastao 2,1 posto nakon što je povisio ciljanu razinu prodaje u 2020. na temelju potražnje s tržišta u nastajanju.

Banke, koje su zbog izloženosti postale barometar raspoloženja ulagača u razdoblju dužničke krize u eurozoni ojačale su na početku trgovine da bi nakon objave rezultata talijanske aukcije obveznica prešle u negativan teritorij, te su u prosjeku bile na gubitku 0,3 posto.

Indeks tokijske burze ojačao je 2,3 posto na 8.477 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙