FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u dramatične mjere za izlazak iz krize poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON7FRANKFURT/PARIZ, 28. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak, poduprte nadama da su europski čelnici spremni poduzeti dramatične korake kako bi se spriječilo širenje dužničke krize.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 2,0 posto na 5.269 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 3,3 posto na 5.671 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 3,8 posto i iznosio 2.964 boda.

Investitori su pozdravili priče da Njemačka i Francuska istražuju mogućnost radikalnih metoda za dublju i bržu fiskalnu integraciju zemalja eurozone.

Raspoloženje se također popravilo nakon medijskih izvješća da Italija pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o mogućoj pomoći. MMF je negirao te napise.

„Još se uvijek spekulira da su političari shvatili da nešto valja hitno poduzeti i da intenziviraju pokušaje da suzbiju krizu. Ne čudi olakšanje u financijskom sektoru ", kazao je David Jones, glavni tržišni strateg iz tvrtke IG Index.

Tako su među glavnim dobitnicima u ponedjeljak bile financijske tvrtke, pa je BNP Paribas ojačao 8,8 posto, Societe Generale 5,5 posto, Allianz 6,9 posto, a Deutsche Bank 7,0 posto.

Cikličke dionice također su bile među značajnim dobitnicima. Tako je u automobilskom sektoru Volkswagen dobio na vrijednosti 5,0 posto, Daimler 6,3 posto, a Peugeot 5,7 posto. Od rudarskih kompanija izdvajale su se Xstrata, BHP Billiton i Rio Rinto, u plusu do 3,9 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 1,56 posto na 8.287 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙