FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi razapeti između ohrabrujućih aukcija i straha ode krize

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi balansirali su u četvrtak između ohrabrujućih rezultata francuske i šapanjolske aukcije obveznice i pojačanog straha od dužničke krize u eurozoni.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,5 posto na 5.532 boda, dok je indeks frankfurtske burze DAX oslabio 0,5 posto na 6.056 bodova. Pariški CAC bio je u minusu 0,1 posto i iznosio 3.152 boda.

Španjolsko ministarstvo financija prodalo je u četvrtak obveznice u vrijednosti 3,75 milijarde eura, što je gornja granica ciljanog iznosa od 2,75 do 3,75 milijardi eura.

„Prodan je maksimalni ciljani iznos španjolskih obveznica, a potražnja je također bila prilično dobra. To je plus koji je pomogao poduprijeti dionice“, kazao je Manoj Ladwa, trgovac iz tvrtke ETX Capital.

Francuska aukcija obveznica također je dobro prošla, pri čemu se prinos na 10-godišnje obveznice smanjio na najnižu razinu u mjesec dana.

U takvim je okolnostima rudarski sektor smanjio početne gubitke, te je bio u plusu kao i prethodni dan, kada mu je potporu pružilo kinesko sniženje razine obveznih rezervi za komercijalne zajmodavce. Sektor je u četvrtak u prosjeku ojačao 0,5 posto.

Tako je Rio Tinto ojačao 1,6 a Fresnillo 3,3 posto.

Među dobitnicima bile su i banke nakon što je plan vodećih svjetskih središnjih banaka o jačanju likvidnosti olakšao uvjete pozajmljivanja koji su prijetili blokadom tržišta kredita i izazivanjem krize nalik onoj iz 2008. kada je propala banka Lehman Brothers.

Banka Intesa Sanpaolo ojačala je 3,8 posto, Unicredit 2,1 posto, a HSBC 1,4 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei bio je u plusu 1,9 posto i iznosio 8.597 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙