FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljuljan optimizam europskih tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica pokolebale su u srijedu pesimistične ocjene njemačkih dužnosnika o šansama da se na ovotjednom summitu Europske unije postigne dogovor o rješenju za dužničku krizu u eurozoni.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je tako 0,5 posto na 5.542 boda, indeks frankfurtske burze DAX bio je u minusu 1,1 posto, spustivši se na 5.961 bod, dok je pariški CAC bio na gubitku 0,3 posto i iznosio je 3.171 bod.

Dva dana prije samita EU-a pojavile su se nove ideje o tome kako proširiti manevarski prostor eurozone za borbu protiv krize. Detalji francusko-njemačkih reformskih prijedloga bit će u srijedu predstavljeni u pismu predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu koji će u petak voditi sastanak 27 čelnika EU-a.

Njemačka je pak pokušala prigušiti očekivanja. Tako je jedan viši njemački dužnosnik objavio ciljano pesimističnu ocjenu izgleda za postizanje dogovora, očigledno kako bi potaknuo partnere da prihvate njemačke uvjete i ograničenja.

"Moram reći da sam danas, u srijedu, više pesimističan no što sam bio prošlog tjedna kada je u pitanju postizanje sveobuhvatnog sporazuma. Puno protagonista još uvijek ne razumije da je situacija jako ozbiljna", kazao je taj dužnosnik u brifingu uoči summita.

Bankovni sektor oscilirao je tako između pozitivnog i negativnog teritorija, da bi poslijepodne vrijednost bankovnih dionica krenula silaznim putem, pa su Societe Generale, BNP Paribas, Intesa Sanpaolo i UniCredit oslabili u rasponu od 3,5 do 2,3 posto.

Banke su pouzdani pokazatelj raspoloženja tržišta prema raspletu potrage u eurozoni za rješenjem za dužničku krizu.

Među pojedinačnim gubitnicima ponovo se izdvajao njemački trgovački lanac Metro, koji je oslabio 2,9 posto nakon što je objavio upozorenje o dobiti.

Potražnja za dionicama u rudarskom sektoru odoljela je oscilacijama u raspoloženju tržišta, pa je u prosjeku ojačao 1,4 posto. najveći dobitnik bio je Randgold Resources, u plusu 3,5 posto. Ojačao je i Kazakhmys, i to 2,9 posto.

"Samit EU-a i sastanak ECB-a ostat će sljedećih dana dominantne teme. Uoči nekih ključnih odluka, investitori će možda radije čekati razvoj situacije“, rekao je Michael Koehler, kreditni strateg iz Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 1,7 posto i iznosio 8.722 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙