FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: kriza u Italiji izazvala potop cijena dionica

Autor: neba
NEW YORK, 10. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica potonule više od 3 posto, a na paniku koja je zavladala nakon proboja prinosa na talijanske obveznice iznad kritične razine od 7 posto, što signalizira produbljivanje dužničke krize, najbolje ukazuje skok 'indeksa straha' za više od 30 posto.

Dow Jones indeks potonuo je 389 bodova, ili 3,20 posto, na 11.780 bodova, dok se S&P 500 strmoglavio 3,67 posto, na 1.229 bodova, a Nasdaq indeks 3,88 posto, na 2.621 bod, što je njihov najveći dnevni pad od polovice kolovoza.

Niti jedan od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer nije ostao pošteđen, a najviše su, 5,4 posto, potonule cijene dionica u financijskom sektoru, zbog njegove izloženosti europskim dugovima.

Kriza u Italiji sasvim je u drugi plan gurnula grčke dužničke probleme, jer bi kolaps trećeg po veličini europskog gospodarstva izazvao znatno veće štete financijskom sustavu nego grčka kriza.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio je ostavku nakon što parlament prihvati mjere štednje koje traži Europska unija, na što su jučer svjetska tržišta prvo pozitivno reagirala.

No, inzistiranje Berlusconija na prijevremenim izborima, umjesto privremene vlade, izazvalo je nesigurnost na tržištima i skok prinosa na talijanske obveznice na 7,50 posto, najvišu razinu od uvođenja eura.

Prinos od 7 posto smatra se kritičnim, s obzirom da su nakon dosezanja te razine Grčka, Irska i Portugal zatražile pomoć od EU-a i MMF-a. No, Italija je prevelika da bi je takva pomoć spasila.

Kriza u Italiji dosegnula je, kažu analitičari, novu razinu. Doznaje se da njemački i francuski dužnosnici razmatraju drastične planove, među kojima i onaj o stvaranju čvršće povezane, ali manje eurozone.

To je, pak, izmamilo izjavu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa kako bi "sve zemlje Europske unije trebale imati euro kao valutu".

„Europa se pomakla s grčke krize, kojom se može upravljati, do znatno većeg izazova u Italiji. Sada su potrebna radikalna rješenja da bi se podržala tržišta. No, štogod da se poduzme, Europa neće izbjeći recesiju“, kaže Frederick Neumann, analitičar u HSBC banci.

Nesigurnost na tržištu posljedica je i nesuglasica u Grčkoj, gdje se dvije glavne političke stranke još nisu dogovorile o tome tko će voditi privremenu vladu.

Zbog straha od širenja dužničke krize, jučer je VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio više od 30 posto, na 36 bodova, što je njegov najveći dnevni rast od polovice kolovoza. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

„Prinosi na talijanske obveznice sada praktično služe kao još jedan indeks straha, kao što je VIX, a trenutačno oba indeksa odražavaju veliki strah“, kaže Charles Reinhard, direktor u banci Morgan Stanley Smith Barney.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 1,92 posto, na 5.460 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,21 posto, na 5.829 bodova, a pariški CAC 2,17 posto, na 3.075 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙