FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta pritisnuli rekordni talijanski troškovi zaduživanja

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica oslabila su u ponedjeljak u nervoznoj trgovini na početku tjedna nakon što je ulagače zabrinuo skok kamata na aukciji talijanskih petogodišnjih obveznica na najvišu razinu od uvođenja eura.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je tako 0,6 posto, na 5.513 bodova. Frankfurtski DAX bio je na gubitku 1,2 posto, spustivši se na 5.987 bodova, a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 3.112 bodova.

Italija je na aukciji 5-godišnjih državnih obveznica u ponedjeljak uspjela prikupiti tri milijarde eura, što je nakratko osokolilo ulagače, da bi ih potom 'prizemljila' rekordna kamata od 6,29 posto. Na aukciji u prošlom mjesecu iznosila je 5,32 posto.

Time je poništen pozitivan efekt imenovanja čelnika tehničke vlade u Italiji i Grčkoj, koji je podigao indekse na početku trgovine u novom tjednu. Posebno je ohrabrilo što je zadatak sastavljanje tehničke vlade povjeren uglednom političaru Mariu Montiju.

"Katastrofa nije sanirana, stvari su se tek privremeno stabilizirale. Talijanska je politika u najboljim razdobljima duboko podijeljena a tekuće razdoblje spada među najgore", tumači Louise Cooper iz BGC Partnersa.

"Većina ulagača ne zna kako će eurozona izgledati za šest ili 12 mjeseci i ta neizvjesnost uzrokuje oscilacije na tržištima", dodaje.

Ključni talijanski burzovni indeks bio je oko podneva na gubitku jedan posto, pri čemu su se izdvajale banke, pa je UniCredit oslabio 2,7 a Intesa Sanpaolo 2,3 posto.

Među gubitnicima izdvajali su se i osiguravatelji, pa je francuska Axa oslabila 2,6 a njemački Allianz 2,1 posto.

Oslabile su i dionice u sektoru opskrbe energijom, pa su GdF Suez, E.ON i RWE bili u minusu od 2,1 do 2,8 posto.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u plusu 1,1 posto, na 8.603 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙