FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale, u fokusu europski troškovi zaduživanja

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak pod pritiskom skoka troškova zaduživanja članica eurozone, koji je posebno teško pogodio bankovni sektor, a raspoloženje su dodatno pokvarili najnoviji europski makrogospodarski podaci.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je 1,0 posto, spustivši se na 5.462 boda. Frankfurtski DAX bio je u još većem minusu, kliznuvši 1,9 posto na 5.869 bodova a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.048 bodova.

Raspoloženje na tržištima pokvario je povratak prinosa na talijanske 10-godišnje državne obveznice na razinu od sedam posto, koja se smatra neodrživom na dulji rok.

"Prisutna je neizvjesnost oko sastava talijanske vlade. Sve to traje dulje no što se očekivalo, pa prinosi rastu", konstatirala je Andrea Williams iz Royal London Asset Managementa.

Stoga ističe da nastoji povećati portfelje dionica poduzeća manje izloženih krizi u eurozni, poput skandinavskih banaka i poduzeća koja posluju na tržištima u nastajanju.

Najveći je gubitnik u takvom okruženju bio bankovni sektor, čiji su mnogi pripadnici izloženi obveznicama rubnih članicama eurozone. U prosjeku je izgubio na vrijednosti 3,2 posto.

UniCredit je pritom oslabio sedam posto, nakon 6,2-postotnog gubitka u prethodnom danu nakon objave gubitka u trećem tromjesečju i najave povećanja kapitala. Dionica najvećeg talijanskog zajmodavca izgubila je u ovoj godini više od polovine svoje vrijednosti.

Na značajnijem je gubitku bio i francuski BNP Paribas, oslabivši 5,6 posto.

Iako je proteklih dana u fokusu ulagača bila Italija, ulagače i dalje zabrinjavaju i rastući troškovi zaduživanja Španjolske i Francuske.

Tako je španjolsko ministarstvo financija u utorak platilo najviše kamate na kratkoročno zaduživanje za 3,2 milijarde eura od 1997.

Francuski su pak troškovi zaduživanja poskočili nakon što su autori jedne studije o članicama eurozone u utorak upozorili da ozbiljno zabrinjava nesposobnost Pariza da provede brze prilagodbe u svom gospodarstvu.

Raspoloženje na tržištu dodatno su pomutili najnoviji makrogospodarski pokazatelji iz Europe, koji su pokazali da je gospodarstvo eurozone u trećem tromjesečju poraslo za samo 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Ekonomisti upozoravaju da je gotovo pouzdano na putu u recesiju.

"I dalje smatram da ECB mora nešto učiniti i tiskati novac, ali čini se da nisu skloni takvim rješenjima", napominje Williamson.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovanje u minusu 0,7 posto, na 8.541 bodu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙