FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta balansiraju između optimizma i straha uoči summita EU-a

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 6. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice balansirale su u utorka između optimizma i bojazni u vezi s rješenjem dužničke krize u eurozoni, pri čemu su ulagači odlučili ignorirati upozorenje agencije Standard & Poor's (S&P) o mogućem sniženju rejtinga za 15 članica eurozone.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,2 posto na 5.579 bodova, dok je indeks frankfurtske burze DAX oslabio 0,7 posto, spustivši se na 6.061 bod. Pariški CAC također je bio u minusu, i to 0,5 posto, kliznuvši na 3.184 boda.

Ulagači su optimistični u pogledu predstojećeg europskog summita i rješenja za dužničku krizu nakon što su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel objavili nacrt plana za pojačani mehanizam fiskalnog upravljanja u eurozoni.

Optimizam je potisnuo u drugi plan upozorenje S&P-a da bi mogao sniziti rejting čak 15 članica eurozone, uključujući dva najveća europska gospodarstva Njemačku i Francusku. U agenciji napominju da će sniziti rejtinge ukoliko ovotjedni summit EU-a ne iznjedri vjerodostojan plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni.

„Da sam sklon teorijama zavjere, rekao bih da S&P pokušava podvrgnuti pritisku europske političare. Uopće ne mislim da je to loše - mislim da je nevažno. Nitko ozbiljno ne tvrdi da Njemačka neće moći vraćati svoje dugove", zaključio je David Coombs iz tvrtke Rathbone Brothers.

Europskim burzovnim indeksima potporu je pružao i neočekivani skok industrijskih narudžbi u Njemačkoj u listopadu, za čak 5,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Među najvećim su dobitnicima u utorak bili proizvođači lijekova budući da su se ulagači usmjerili na taj tradicionalno defanzivan sektor. proizvođa. Europski indeks tog sektora ojačao je prosječno 0,9 posto. Glaxo Smith Kline porasto je 1,89 posto, a Merck 0,85 posto.

Drugi je defanzivni sektor, onaj energetski, bio pak među najvećim gubitnicima, pa je njemački RWE oslabio 9,24 posto, E.ON 3,38 posto, a EDF 2,42 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se njemački maloprodajni div Metro, koji je izgubio na vrijednosti 10,7 posto nakon što je objavio upozorenje o dobiti, istaknuvši da je dužnička kriza eurozone potkopala povjerenje potrošača i da je božićna trgovina slabo počela.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 1,4 posto i iznosio 8.575 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙