FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina podigla europska tržišta dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica porasla su u srijedu nakon što je Kina snizila razinu obveznih rezervi za banke u nastojanju da podupre gospodarski rast, pa je među najvećim dobitnicima bio rudarski sektor, osjetljiv na vijesti koje bi mogle utjecati na potražnju za sirovinama.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,6 posto, na 5.370 bodova. Frankfurtski DAX bio je u plusu 1,2 posto, dosegnuvši 5.873 boda a pariški CAC dobio je na vrijednosti 0,8 posto i iznosio je 3.053 boda.

Kina je u srijedu snizila razinu obveznih rezervi za banke za pola postotnog boda kako bi poduprla gospodarski rast.

Taj je potez unio optimizam na europska tržišta dionica, pri čemu se dobicima posebno izdvajao rudarski sektor, budući da je Kina najveći potrošač metala u svijetu pa se očekuje da će njezin potez potaknuti potražnju za odgovarajućim sirovinama.

"Taj je potez bio dovoljan da se oštro poveća kratkoročna potražnja za rudarskim dionicama", konstatirao je Joshua Raymond iz City Indexa.

Rudarski je sektor u prosjeku ojačao dva posto, nakon što je u prijepodnevnoj trgovini bilježio pad vrijednosti dionica. Xstrata je pritom bila na dobitku 7,3 posto, Antofagasta 6,6 a Kazakhmys 5,5 posto.

Na značajnom dobitku, od 6,1 posto, bio je i njemački proizvođač čelika Thyssenkrupp.

Potez kineskih monetarnih vlasti popravio je raspoloženje i u ostalim sektorima koje je prethodno pritisnulo sniženje rejtinga bankama u sklopu izmjene metodologije ocjenjivanja boniteta u agenciji Standard & Poor's.

Tako su proizvođači automobila BMW i Volkswagen ojačali 5,4 odnosno 6,1 posto a dobicima se izdvajao i njemački proizvođač kemikalija Bayer, koji je dobio na vrijednosti 6,0 posto.

Ojačale su i banke, među kojima je Societe Generale bio u plusu 4,2 posto, Commerzbank 5,8, Intesa Sanpaolo 5,3 a UniCredit 5,1 posto.

Ključni talijanski indeks također je bio na značajnom dobitku, poskočivši 3,6 posto.

Tržište je prethodno mlako reagiralo na najnovije pokušaje europskih dužnosnika da se uhvate u koštac s dužničkom krizom. Tako su ministri financija eurozone u utorak dogovorili povećanje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda ali nisu mogli precizno navesti za koji iznos.

"Ni uz najbolju volju i naprezanje mašte ne može se reći da takav ishod predstavlja rješenje. Sada čekamo 9. prosinca (summit Europske unije)", konstatirao je Ian King iz Legal & Generala.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,5 posto, na 8.434 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙