FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi u padu pod utjecajem aukcije talijanskih obveznica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi oscilirali su u petak između pozitivnog i negativnog teritorija u nervoznoj trgovini koju je obilježila aukcija talijanskih obveznica.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je 0,36 posto i iznosio 5.109 bodova, indeks frankfurtske burze DAX 0,47 posto, spustivši se na 5.402 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,36 posto i iznosio 2.812 bodova.

Italija je na aukciji obveznica, za koju je jedan trgovac sa sjedištem u Nizozemskoj kazao da je bila "grozna ", platila rekordnih 6,5 posto prinosa na šestomjesečne trezorske zapise. Njezini troškovi dugoročnog zaduživanja također su poskočili, i to na razinu daleko iznad one koja se smatra održivom za javne financije.

U takvim okolnostima najveći gubitnici bile su talijanske dionice. Kjučni talijanski indeks oslabio je 1,8 posto, pri čemu su se gubicima izdvajale banke. Njihove su dionice tijesno povezane s kretanjima prinosa na državne obveznice, s obzirom na veliku izloženost.

Banca Monte dei Paschi di Siena oslabila je pet posto dok je Intesa Sanpaolo izgubila na vrijednosti 2,5 posto.

„Talijanski prinosi na tim razinama nisu održivi na dulji rok", kazao je Joe Rundle iz tvrtke ETX Capital.

Ulagači strahuju da bi dužnička situacija u eurozoni i izostanak kohezivnog djelovanja političara kako bi se spriječilo širenje krize mogli dovesti do raspada eurozone i gurnuti globalno gospodarstvo u recesiju.

Goldman Sachs je objavio kako očekuje da će gospodarstvo eurozone kliznuti u recesiju u četvrtom tromjesečju, dok za iduću godinu predviđaju rast od samo 0,1 posto. Pritom poteškoće banaka s financiranjem predstavljaju jasan rizik za tu prognozu.

Bankovni i rudarski sektor postali su barometar za svjetsko gospodarstvo i bili su u petak među vodećim gubitnicima. Tako su dionice Vedanta Resourcesa klizule 5,9 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je u minusu 0,1 posto i zaključio je trgovinu na 8.160 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙