FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MOSKVA

Više od 560 pristaša oporbe privedeno je u utorak navečer u Moskvi tijekom prosvjeda protiv pobjede stranke ruskog premijera Vladimira Putina na parlamentarnim izborima, objavila je u srijedu službena novinska agencija Itar-Tass citirajući policiju. "Policajci su priveli 569 osoba koje su željele sudjelovati u nedopuštenom okupljanju na Trgu Trijumfalnaja", kazao je policijski izvor agenciji. Stotine pristaša oporbe pokušalo je prosvjedovati u utorak navečer u središtu Moskve osuđujući pobjedu stranke na vlasti Ujedinjena Rusija ali je policija smjesta intervenirala. Policija je iznijela podatak i privođenju približno 200 prosvjednika u Sankt Peterburgu. Snage reda upozorile su tijekom dana da će spriječiti svaki nedopušteni prosvjed nakon poziva na okupljanje objavljenog na internetu. Ruske vlasti objavile su u utorak da su rasporedile dodatne policijske snage u glavnom gradu kako bi zajamčile sigurnost.

RIM

Šef talijanske vlade Mario Monti izjavio je u utorak navečer da parlament ima "malo vremena" da odobri plan štednje koji je vlada hitno usvojila na sjednici u nedjelju, kako ne bi došlo do toga da Italija "ne može više isplaćivati plaće". "Parlament je suveren ali vrijeme istječe i ograničene su manevarske mogućnosti", kazao je Monti u intervjuu državnom radiju Rai Uno, ocjenjujući "preuranjenom procjenu" hoće li od parlamenta tražiti ubrzavanje postupka. Zastupnici počinju razmatranje plana u srijedu a na plenarnoj sjednici početkom sljedećeg tjedna trebali bi ga usvojiti. Uslijedit će rasprava u senatu. Vladin plan protiv krize, usvojen samo 17 dana nakon dolaska na čelo vlade Maria Montija, obuhvaća drakonske mjere štednje od približno 20 milijardi eura i mjere obnove gospodarstva u visini od 10 milijardi. Monti je izjavio kako je svjestan "žrtve" koju traži od Talijana, posebice glede mirovina, te je ocijenio "opravdanim" prosvjede sindikata, ponavljajući da su te mjere nužne.

KAIRO

Kandidati stranke proistekle iz pokreta Muslimanskog bratstva, stranke Slobode i pravde (PLJ), osvojili su 36 od 54 zastupničkih mjesta u drugom krugu parlamentarnih izbora u Egiptu, objavio je PLJ u srijedu. "PLJ je osvojio 36 od 54 mjesta, ili 66,6 posto", rekla je ta islamistička stranka u priopćenju. U ovom drugom krugu održanom u ponedjeljak i u utorak birala se otprilike trećina zastupničkih mandata po većinskom sustavu. Druge dvije trećine mandata birale su se po proporcionalnom sustavu u prvom krugu prošlog tjedna, kada je PLJ dobio 36 posto glasova. Sve islamističke stranke, među kojima i salafistički fundamentalisti, dobile su službeno 65 posto glasova u prvom krugu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙