FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

JANGON

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi je u petak tijekom posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton izjavila da "vjeruje da je njezina zemlja na putu prema demokraciji". "Ako ćemo zajedno raditi, mislim vlada Mianmara, oporba, naši prijatelji Sjedinjene Države i cijeli svijet, više neće biti povratka s puta demokracije", rekla je novinarima nakon razgovora s Hillary Clinton dodajući da mianmarski "režim još mora napredovati". Dobitnica Nobelove nagrade za mir je govorila trećeg i posljednjeg dana boravka državne tajnice Clinton u Mianmaru, prvog posjeta nekog američkog šefa diplomacije toj zemlji u više od 50 godina. Suu Kyi je rekla da se radi o "povijesnom trenutku" za dvije zemlje, jer se nadaju da će zahvaljujući tom susretu moći obnoviti prijateljske odnose koji povezuju dvije zemlje od neovisnosti.

Clinton je mianmarskoj oporbenoj čelnici predala pismo predsjednika Baracka Obame u kojem on jamči podršku SAD-a i informirala je o razgovorima što ih je vodila s predstavnicima državne vlasti u Najpidavu, izrazivši oprezan optimizam.

ŠANGAJ

Nekoliko je osoba ranjeno u sukobu kineske policije i radnika jedne tvornice u Šangaju koji su štrajkom prosvjedovali zbog najavljenih otpuštanja, objavila je u petak organizacija za zaštitu radnika. U dvodnevnom štrajku sudjelovalo je više od tisuću radnika šangajske tvornice, navela je organizacija China Labour Watch sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Tvornica u velikoj metropoli na istoku Kine je u vlasništvu tvrtke za proizvodnju elektronskih uređaja Singapur Hi-P International. Nakon što je uprava koncerna najavila da će u okviru planiranih mjera redukcije ukinuti više od tisuću radnih mjesta, radnici su proglasili štrajk.

WASHINGTON

Sudionici akcije protiv Wall Streeta u Sjedinjenim Državama odlučili su nakon evakuacije njihovih glavnih tabora u velikim gradovima pribjeći drugim akcijama kako bi opstali, javljaju agencije u petak. Iako još postoje kampovi u Washingtonu i Bostonu, izbacivanje prosvjednika iz šatora u New Yorku sredinom studenoga, zatim u Los Angelesu i Philadelphiji u srijedu zadali su težak udarac tom pokretu koji je izgubio nekoliko najvećih uporišta. U Washingtonu gdje prosvjednici protiv Wall Streeta kampiraju u središtu grada usporedo su se odvijale i srodne manifestacije, poput onih za očuvanje okoliša i korist umirovljenika. Ispred veleposlanstva Velike Britanije održani su skupovi podrške britanskim radnicima koji su u štrajku. U New Yorku u petak navečer počinju 24-satni non stop spektakli blizu Times Squarea, kojima je svrha zauzimanje javnih površina. U četvrtak je 15 aktivista krenulo pješice iz Washingtona u Georgiju radi širenja pokreta, a planiraju obići kuće koje su banke zaplijenile i ukazati na poduzeća koja daju otkaze.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙